A Sberbank csődje után a Mészáros-féle MKB-nál nyitott számlát a Roszatom

A Sberbank csődje után a Mészáros-féle MKB-nál nyitott számlát a Roszatom

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját (j) a Karmelita kolostorban 2021. december 17-én. A megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Süli János, a Paks II. projektért felelős miniszter is (k). (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számlát nyitott a Paks II.-t építő orosz atomenergetikai konszern, a Roszatom magyarországi leánycége, a Rosatom Central Europe Kft. a Mészáros Lőrinc résztulajdonában lévő MKB Banknál – írja a 444.hu nyilvános adatbázisokra hivatkozva.

A Roszatom regionális központja 2020 elején költözött Budapestre, és akkor a szintén orosz hátterű Sberbank lett a számlavezetője. Az orosz-ukrán háború miatt azonban a Sberbank március 1-én megszűnt, ezért sok cégnek új pénzintézet után kellett néznie, a Rosatom Central Europe választása pedig a Mészáros-féle MKB-ra esett.

Mészáros Lőrinc vállalkozásai már több tendert is elnyertek a Paks II. beruházással kapcsolatban, ami körül azonban egyre több a kérdőjel. A 24.hu értesülése szerint a Roszatom az orosz–ukrán háború kezdete után levélben jelezte a magyar kormánynak, hogy elállna a projekttől. 

A 444 még azt is megemlíti, hogy a Roszatom által kiválasztott MKB a szélsőjobboldali Marine Le Pen kampányát finanszírozta meg 10 millió eurós hitellel.

Ma egyesül egyébként az MKB Bank és a Budapest Bank a Magyar Bankholding keretében. Az egyesült pénzintézet átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven működik tovább, és az április 2-3-i hétvégén az azonnali fizetési rendszert ütemezetten leállítják. Mint az MTI írja, ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar Bankholding által irányított hármas bankfúzió, amelynek célja, hogy a Budapest Bank, az MKB Bank, valamint – később, 2023 májusáig – a Takarék Csoport integrációjával Magyarország második legnagyobb bankjává váljon.

Címkék: Roszatom, MKB Bank, Sberbank