A Spar is mennyiségi korlátozást vezet be a hatósági áras termékekre

A Spar is mennyiségi korlátozást vezet be a hatósági áras termékekre

Húspult a tatai Interspar hipermarketben a megnyitó napján, 2019. június 5-én (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Lidl után a Spar Magyarország is úgy döntött, hogy az áruházi és online vásárlások esetében február 1-jétől visszavonásig a következő mennyiségi korlátot vezeti be: 

• búzafinomlisztből és kristálycukorból 10 kilogrammot,
• napraforgó-étolajból 10 litert,
• a 2,8 százalékos tehéntejből pedig 12 litert vásárolhatnak egyszerre a vásárlók;
• a sertéscomb esetében 10 kilogramm,
• a csirkemell és -farhát esetében kiszereléstől függően 4 tálca vagy 3 kilogramm lesz az egyszerre megvásárolható maximális mennyiség.

Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én jelentette be, hogy a magas infláció miatt február elsejétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter később kiegészítette a listát a csirke far-háttal. 

A kormány szerint a háztartások az árstop révén havonta több ezer forintot takaríthatnak meg. Azzal a hatással azonban valószínűleg nem számoltak, hogy az egyes üzletláncok mennyiségi korlátozás útján lépéseket tesznek a „bespájzolás” megakadályozására. A Lidl a Pénzcentrum kérdésére meg is indokolta lépését: „Az egyszerre megvásárolható termékek mennyiségének maximalizálását a vállalat a vásárlói érdekében hozta meg azzal a céllal, hogy folyamatosan biztosítsa az áruellátást, elkerülve az egyéb kereskedői felvásárlás lehetőségét”.

A Tesco Magyarország a 444 kérdésére közölte, az árstop életbe lépésének napján semmilyen termékre nem vonatkozik mennyiségi korlátozás. Ám előfordulhat, hogy egyes hatósági ár alá tartozó termékek a 2021. október 15-i árnál is kedvezőbb áron lesznek megvásárolhatók, és ezekre vonatkozóan állíthatnak be limitet az egyszerre maximálisan megvásárolható mennyiségre. Mint írták, a normál háztartási mennyiség terméktől függően 5-12 darab.

Frissítés:

Az Auchan Magyarország minden vásárlót folyamatosan és megfelelően ki kíván szolgálni a hatósági áras termékekkel is, így szükségesnek látják az egy időben vásárolható mennyiségek korlátozását – tájékoztatták az MTI-t kedden. A vállalat ezért úgy döntött, hogy szerdától mennyiségi korlátozást vezet be a hatósági árszabályozással érintett termékek esetében. Ennek értelmében a búzafinomliszt, a kristálycukor, a sertéslapocka, a csirkemell és a csirke far-hát esetében 12 kilogrammos, az olaj és a 2,8 százalékos tej esetében 12 literes korlátozásra számíthatnak a vásárlók.