A szakszervezeteknél kiverte a biztosítékot Parragh László kijelentése

A szakszervezeteknél kiverte a biztosítékot Parragh László kijelentése

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiverte a biztosítékot a szakszervezeteknél – ők maguk fogalmaztak így – Parragh László legújabb „meghökkentően munkavállaló ellenes” kijelentése, miszerint az ország versenyképességének alapja az olcsó munkaerő.

A Népszava írt arról korábban, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke egy minapi konferencián beszélt a témáról. – A versenyképeségünk egyik alapja ma még mindig az olcsó munkaerő. Van, aki ki meri mondani, van, aki nem, de ez még mindig egy lényeges eleme. Változtatni kell rajta, tudjuk a recepteket. De hogy bemenjünk egy olyan uniós rendszerbe, ahol nem mi mondjuk meg, mint szakszervezetek, mint munkaadók, hanem valaki más, kívülről, hogy mekkora legyen a bér növekedése, a minimálbér, az számunka 2030-ig, amig az uniós átlagot el nem érjük, biztosan nem elfogadható – fogalmazott.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint elképzelhető, hogy ismét a kormány szándékáról árulkodik Parragh László mondata, amelynek lényege szerint a béreket alacsonyan kell tartani, mert ez az ország versenyképességének a záloga. A kijelentés időzítését sem tartják véletlennek, hiszen az ígéretek szerint hamarosan érdemben is megkezdődnek a jövő évi minimálbér-emelési tárgyalások. Ám úgy látják ezek alapján, hogy a kormány végtelenül szerény emelésre készül. 

Zlati Róbert, a szövetség elnöke úgy vélekedett, nem ez az első eset, hogy a kormány az MKIK-elnök meghökkentő kijelentésein keresztül teszteli az ország lakosainak vagy éppen a szakszervezeteknek a tűrőképességét. Véleménye szerint a kormány az iparkamara elnökén keresztül azt üzeni, hogy nemcsak a szociális ellátórendszerből vonul ki, hanem a munkavállalókat is magára hagyja. Felidézte a miniszterelnök korábbi szavait is, miszerint aki több pénzt akar, az dolgozzon többet.

A szövetség elnöke arra hívta fel Parragh László és a „hozzá hasonlóan gondolkodó döntéshozók” figyelmét, hogy a válságot nem a munkavállalók okozták, ezért enyhén szólva sem fair megint az ő hátukon megpróbálni kimászni a slamasztikából. Egyúttal a Magyar Szakszervezeti Szövetség elvárja a kormánytól, hogy határolódjon el az iparkamarai elnök „ámokfutásától, főként az ilyen kártékony kijelentéseitől”. – Parragh úr! Eddig és ne tovább! – fűzték hozzá.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.