A szállodák negyede is bezárhat jövő év elején

A szállodák negyede is bezárhat jövő év elején

Szállodaszoba (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szállodák 20-25 százaléka tervezi, hogy az energiaárak emelkedése miatt ideiglenesen bezár 2023 első felében – ezt Baldauf Csaba, a szállodaszövetség elnöke mondta az ATV Híradójának egy belső felmérésükre hivatkozva.

A 24.hu írt arról, hogy az áramszolgáltatók fixáras, határozatlan időre szóló szerződéseket mondanak fel, helyette a spotáras konstrukciót, vagyis a napi áramvásárlást ajánlják fel. Ez érinti a szállodákat is, a szállodaszövetség elnöke szerint az ágazat 60-70 százaléka térhet át napi vételezésre. A fogyasztás egy részét viszont előre ki kell fizetni.

Ez, illetve az egyéb költségek nagy érvágást jelenthetnek az iparnak. Baldauf Csaba szerint tehát nagyjából a szállodák 20-25 százalékánál lehet azzal számolni, hogy az első negyedévben, első 4 hónapban inkább egy időszakos üzemelési szünetet fognak választani, hogy ne nőjenek meg olyan eszméletlen módon a költségei, és ezáltal a veszteségei.