Ismét lejtmenetben a forint

Ismét lejtmenetben a forint

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem állt meg a forint árfolyamának esése. Az MTI megállapítása szerint a nemzetközi bankközi devizapiacon vegyesen mozgott. Az euróhoz és a dollárhoz viszonyítva gyengült – a frankkal összevetve ugyanakkor erősödött. A magyar fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama 379 forinton nyitott ma reggel, de ezt a szintet nem tartotta sokáig, pillanatok alatt 382 közelébe gyengült, majd némileg visszakorrigált, az árfolyam 381,8 körül állt meg – írja a Hvg.hu.

A Magyar Nemzeti Bank nem emelt az irányadó kamaton. A jegybank reggel 6,15 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betéti tendert, ugyanazon a szinten, mint a megelőző héten. A portál cikke szerint ez is hozzájárult a forint árfolyamának gyengüléséhez.

Emlékeztettek, hogy a forint a megelőző napokban hasonló mintázatot követett, egy jelentősebb gyengülés után tartotta az elért szintet. Az euróval szembeni árfolyam április 4-én 370 alatt volt, onnan 376-ra ugrott föl, a következő szint pedig 379 környékén volt.

Nem tett jót az árfolyamnak, hogy az országgyűlési választás másnapján Ursula von der Leyen bejelentette: az általa vezetett Európai Bizottság eljárást indít Magyarország ellen a jogállamisági mechanizmus keretében – jegyezték meg.

Szerdán pedig Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján arról beszélt, a kormány fenntartaná az árstop-intézkedéseket, vagyis az üzemanyagok és egyes élelmiszertermékek árának hatósági maximalizálását, és fenntartaná a rezsicsökkentést is.