A várandós nők is visszakaphatják jövőre az szja-t

A várandós nők is visszakaphatják jövőre az szja-t

Fotó: Novák Katalin/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A várandós nők is visszakaphatják jövőre az idén befizetett személyi jövedelemadót, ha még 2021-ben betöltik a 12. hetet – mondta el Novák Katalin a Kossuth Rádióban. A gyereket várók egyébként a családi adókedvezményt is igénybe vehetik, ha a magzat már 91 napos.

A családügyi miniszter megerősítette azt is, hogy az szja-visszafizetési összeghatár a tavaly decemberi átlagbér 12 hónapra számolt összegét terhelő szja mértéke, tehát nagyjából 800 ezer forint. Tehát ha mindkét szülő dolgozik, akkor mindketten részesülhetnek benne akkor is, ha csak egy gyermeket nevelnek, ez pedig 1,6 millió forintos visszatérítést is jelenthet.

A gyermeket nevelő KATA-s kisvállalkozók eközben az idén befizetett tételes adó egynegyedét kaphatják vissza.

A 2021-ben befizetett szja-t 2022. február 15-ig térítik majd vissza a gyerekes szülőknek. Összesen 1,9 millió szülő számára térítenek vissza összesen 600 milliárd forintot. Ennek viszont feltétele az is, hogy legalább 5,5 százalékos legyen a gazdasági növekedés. Ez a kormány szerint idén biztosan meglesz, sőt, Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, még a 7,5 százalék is elképzelhető.