Több tízezer szakember hiányzik a vendéglátásból

Több tízezer szakember hiányzik a vendéglátásból

Üres étterem – Bár állott, most székhalom. (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már most 40-50 ezer ember hiányzik a vendéglátásból Magyarországon, a felmondott dolgozók többsége teljesen más pályára váltott. Az éttermeket áremelésre kényszerítheti a szakemberhiány – jelentette ki Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Napi.hu-nak adott interjúban.

Mint mondta, ugyan néhányan visszatértek azok közül, akik a járvány miatt más munkahelyet kerestek, de a többségük – ha kevesebb pénzért is –, inkább a biztosabb munkaköröket választotta. A legtöbben a kereskedelem és az építőipar felé léptek tovább, de akadnak az informatikai szektorba váltók is. Arról is beszélt a portálnak, hogy a munkaerőhiányon a jelentős béremelés segíthetne. Mint mondta, nincsenek egyszerű helyzetben a talpon maradt vendéglátósok, mert az energiaköltségek emelkednek, az alapanyagoknál már eddig 15-20 százalékos, egyes termékeknél akár ennél nagyobb drágulást is tapasztalhattak – magyarázta a szakember, aki szerint így áremelésekre számíthatnak a vendégek az éttermekben. Ráadásul a megmaradt munkaerő is tisztában van a munkaerőhiánnyal, így bátrabbak a bértárgyalásokon is.

Kovács szerint az erőteljesebb hatósági fellépések miatt már nem igazán jellemző a szürke vagy fekete foglalkoztatás a vendéglátásban: már a járvány előtt is féltek a magas bírságoktól, büntetésektől a vállalkozók.

Hozzátette az interjúban, hogy a pandémia következtében a piac tisztulása nem egyértelmű, mert sajnos nem minden esetben csak azok maradtak talpon, akik tisztességesen, szabálykövető módon dolgoztak és jó minőségben szolgáltattak, hanem azok is, akiknek más területekről volt elég tőketartalékuk a járvány időszakának átvészelésére. Abban bíznak, hogy már nem lesznek a korábban megismert lezárások, korlátozások.