Adóváltozások: a „Nagy Testvér” mindent lát

Adóváltozások: a „Nagy Testvér” mindent lát

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (Fotó: Magyar Hang) Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az adóhatóság az egészen apró részletekig látni fogja a vállalkozások tevékenységét a számla adatok online feltöltési kötelezettsége miatt, bár az adóbehajtáshoz ezekhez az adatokhoz nincs szükség. Remélem, hogy az így keletkező adatbázis, amellyel a teljes piac ellenőrizhető, nem kerül avatatlan kezekbe – mondta a Magyar Hangnak Vadász Iván, az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke az idei adóváltoztatásokat elemezve.

A szakember szerint hiába ígérgetik már 2010 óta, nyoma sincs az adminisztratív terhek csökkentésének, az adók sokszínűsége továbbra is hatalmas fékező erőt jelent a gazdaság számára, a nagy áttörés, amire mindenki várt, nem következett be. – Nem mondom, hogy rossz az irány, hiszen az idei év elejétől vagy az év közepétől érvénybe lépő változtatások pozitívak, de hatásuk egyenként és összességében is korlátozott – nyilatkozta Vadász Iván, aki sokkal többet várt az úgynevezett gazdaságvédelmi akciótervtől, amelynek felvezetése sikerült csak hangzatosra.

A részletekbe menve például a kisvállalkozói adó egy százalékpontos csökkentését jó intézkedésnek tartja, de ez csak keveseket érint. Ugyanez mondható el a kis- és közepes vállalkozások esetében a fejlesztési adókedvezményről. Továbbra is nagyon sok minden akadályozza a magyar gazdaság fejlődését. – Sokasodnak az adminisztratív kötelezettségek, ami felesleges terheket ró a vállalati könyvelők, pénzügyesek nyakába, rontja a hatékonyságot. Mondok egy példát, nagy könnyebbség lenne, ha ugyanazt a mérleget nem kellene elektronikusan megküldeni az adóhivatalnak és a céginformációs rendszernek – emelte ki Vadász Iván, aki más példát is említett: Lengyelországban 150 nap után kaphatja vissza a vállalkozó a ki nem fizetett számla után az adóhivatalnak utalt áfaösszeget, nálunk ehhez egy nagyon bonyolult folyamat végén kerülhet sor, hozzávetőlegesen egy év után.

Varga Mihály: visszafogottak a kilátások, újabb gazdaságvédelmi akcióterv jön | Magyar Hang

A kormány jövő év február-márciusban újabb gazdaságvédelmi akciótervvel segíti a magyar gazdaság szereplőit, ami egyebek között további adócsökkentést és adóadminisztráció-mérséklést jelent - közölte az MTI szerint a pénzügyminiszter pénteken Debrecenben, a hajdú-bihari TOP 100 kiadvány bemutatóján. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy bár Európában még nem beszélhetünk recesszióról, de visszafogottak a gazdasági kilátások, Közép-Európában és Magyarországon ugyanakkor bizakodóbb a hangulat, mint Európa egészében.

De a fölöslegesen sok adminisztráción túl az adózási formák sokfélesége, az adók sokszínűsége is hatalmas fékező erőt jelent a gazdaság számára. – Szó se róla, ezek kigyomlálása hatalmas munkát jelentene. Évek kemény munkájára, külső szakértők bevonására lenne szükség ahhoz, hogy ezeket a béklyókat leszedjék a magyar gazdaságról – fogalmazott a szakértő.

Jelentős változás – hívta fel a figyelmet –, hogy az adóhatóság az idei év közepétől, illetve a következő év elejétől online látni fogja a vállalkozások tevékenységét, egészen apró részletekig. A számla adatok online feltöltési kötelezettsége ugyanis azt jelenti, hogy az adóhivatal látja, egy vállalkozó milyen terméket, szolgáltatást mikor, mekkora mennyiségben, milyen áron és kinek szállított. Fontos tudni, hogy ezekre az adatokra nincs szükség az adóbehajtáshoz, hiszen ahhoz elegendők lennének a forgalmi adatok. Vadász Iván kifejtette, reméli, hogy az így keletkező adatbázis – amellyel a teljes piac ellenőrizhető – nem kerül avatatlan kezekbe.

Változni fog a kata, de vajon hogyan? | Magyar Hang

Egyre több kisadózó töri a fejét azon, hogyan lépjen tovább, ha jelentős változtatásokra kerül sor a kisadózó vállalkozások tételes adójában (kata), ahogy a kormány már bejelentette. Ez az adózási forma méltán népszerű, hiszen évi 12 millió forint bevételig főállású adózóként havi 50 ezer forintot kell fizetni, amellyel az összes adót és járulékot letudta a vállalkozó, és az adminisztráció is roppant egyszerű.

– Nem rossz gondolat, hogy a járulékot nem fizetők kikerülnek a társadalombiztosítási ellátásból, miután nem fizetés esetén bevonják a TAJ-számot. Ahhoz azonban, hogy ez az információ eljusson az érintettekhez, hatalmas tájékoztató kampányra lenne szükség, ami mostanság nem jellemző a kormányzatra. Azt is gondnak tartom, hogy sok esetben a munkavállaló nem akarja, hogy bejelentsék, mert például hatalmas levonások terhelnék fizetését. Tehát sok esetben nem a munkáltató az, amely titkolni akarja dolgozóját – hangsúlyozta az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke.

Összességében el lehet mondani, hogy a megalapozott döntéshez, a TAJ-számok esetében és általában is, megvalósíthatósági tanulmányokra lett volna szükség ahhoz, hogy valóban hatékony legyen a gazdaságvédelmi akcióterv.

A Portfólió részletesen elemezte cikkében, hogy milyen adóváltozások lesznek idén. Így például, január 1-jétől élethosszig mentesülnek a – munkával szerzett jövedelmek utáni – személyijövedelemadó-fizetés alól azok az anyák, akik négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és őket saját háztartásukban nevelték legalább 12 évig. Megszűnt az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), illetve az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2020. január 1-jétől havi 7500 (napi 250) forintról havi 7710 (napi 257) forintra változott. A csekkes átutalások 20 ezer forintig illetékmentesek lettek, vagy éppen kedvezőbbé vált a gyermekek után járó családi kedvezmény igénybe vétele.