Akár meg is duplázódhat a törlesztő a kamatstop kivezetését követően

Akár meg is duplázódhat a törlesztő a kamatstop kivezetését követően

A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kamatstop június végi kivezetését követően lehetnek olyan hitelek, amelyeknek havi törlesztőrészlete megduplázódik – olvasható ki a Portfolió elemzéséből. A gazdasági portál egyik olvasója arról kapott értesítést bankjától, hogy ötéves kamatperiódusú hitelének 78 ezer forintos havi fizetési kötelezettsége 152 ezer forintra emelkedik majd. Az értesítés szerint az emelkedés oka, hogy a három százalékon, öt évre rögzített kamat mértéke 14,5 százalékra emelkedik majd.

A cikk szerint ő csak az egyike annak a sok hitelfelvevőnek, akinek törlesztője hamarosan drasztikusan megemelkedhet. Az is kiderül, hogy amíg tavaly januártól csak az éven belüli – 3, 6, 12 havi – kamatperiódusú kölcsönök kerültek a kamatstop hatálya alá, addig tavaly novembertől már az ötéves kamatperiódusúak is. Így az ilyen feltételek mellett eladósodottak is aggódhatnak, hogy vajon mennyivel többet kell majd törlesztésre szánniuk az év második felétől.

Persze az is igaz, hogy az öt évre rögzített kamatozású hitelek esetében csak akkor nő majd a kamat nagysága és így a törlesztési kötelezettség, ha éppen abban az időszakban kerül sor a kamatfordulóra, amikor még magasban van a referenciakamat. Annak csökkenésére viszont addig nem lehet számítani, amíg vágtat az infláció, mert addig biztosan nem csökkenti az alapkamatot a jegybank.