ÁKK: Újra devizában adósodna el Magyarország

ÁKK: Újra devizában adósodna el Magyarország

A Magyar Államkincstár épülete a főváros XIII. kerületében, a Váci úton, az Árpád hídnál (Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) módosította 2022. évi finanszírozási tervét, így lehetővé válik további benchmark méretű nemzetközi devizakötvény kibocsátása, amellyel tovább tudja diverzifikálni a forrásbevonást – olvasható az adósságkezelő keddi közleményében. A dokumentum szerint maximum 2,5 milliárd eurós extra devizakibocsátás jöhet.

A módosított tervnek megfelelően így 2022-ben a teljes bruttó devizakötvény-kibocsátási keret 5,1 milliárd euró, amelyből a már megvalósult 2022. februári szamuráj kötvénykibocsátás mellett további legfeljebb 4,5 milliárd euró ekvivalens nemzetközi devizakötvény-kibocsátásra van lehetőség. Ez a keret zöld panda-kötvény kibocsátást, valamint befektetői igény esetén felmerülő zártkörű kibocsátásokat is tartalmazhat – írják.

A nemzetközi kötvénykibocsátás összhangban áll az ÁKK Zrt. azon stratégiai céljával, hogy tovább növelje az államadósság átlagos hátralévő futamidejét és befektetői diverzifikációját.

A tervben szereplő devizakötvény kibocsátási keret nem veszélyezteti azt, hogy a deviza-adósság aránya a teljes adósságon belül kijelölt 10-25% közötti referencia-tartományon belül maradjon – emelik ki.

A decemberben elfogadott tervhez képest nincs változás abban, hogy az ÁKK Zrt. 2022-ben legfeljebb 2 milliárd dollár mértékben vásárol vissza a 2023–24-ban lejáró devizaadósságot azok előfinanszírozásának céljából publikus tender illetve másodpiaci tranzakciók keretében. A devizakötvény visszavásárlásból 2022-ben eddig 50 millió dollár valósult meg. Összehasonlítva a 2021. decemberében publikált 2022-es finanszírozási tervvel, amiben 2 milliárd euró értékű devizahitel felvétel szerepelt, a módosított finanszírozási terv legfeljebb 1 milliárd euró értékben célozza meg devizahitel lehívását, beleértve a projekthiteleket (például EIB, CEB, AIIB stb.), a korábbi évek gyakorlatával összhangban.

Az intézményi forintkötvény-kibocsátás terv 100 milliárd forinttal emelkedik a korábbi tervezethez képest, kizárólag az idei év folyamán már megvalósult, vártnál magasabb kibocsátás következtében. Az év hátralévő részét tekintve nem változik a forintkötvény-kibocsátás tervezett volumene.

A kormány ugyanakkor tartani kívánja az idei évre betervezett 4,9 százalékos hiánycélt. Szakértők szerint az a tény, hogy az adósságkezelő jelentősen megemelte devizakibocsátási tervét, arra enged következtetni, hogy a kormány nem számol az idei évre várható uniós források egy részével. 

Erre utalt már Orbán Viktor a választások után tartott nemzetközi sajtótájékoztatón, amikor azt mondta, hogy „ha nem kapunk pénzt Brüsszelből, akkor Magyarország a pénzpiacokról is tudja magát finanszírozni”.