Alkotmánybírósághoz fordulhatnak az önkormányzatok az adóemelési tilalom miatt

Alkotmánybírósághoz fordulhatnak az önkormányzatok az adóemelési tilalom miatt

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A stabilitási törvény szerint az önkormányzatoknak minden év november 30-ig kell dönteni arról, hogy változtatnak-e a helyi adókról szóló szabályozáson – olvasható a Települési Önkormányzatok Szövetségének közleményében. Ennek értelmében számos önkormányzat már megalkotta és kihirdette az adókra vonatkozó rendeletet már azelőtt, hogy megjelent volna a kormányrendelet, amely egyrészt megtiltja, hogy 2021-ben új adót vessenek ki az önkormányzatok, másrészt ugyancsak megtiltja, hogy bármely, 2020-ben létező adónál magasabb legyen az adott adónemben fizetendő adó 2021-ben.

A közlemény felhívja a figyelmet, hogy a kormány annak ellenére nem egyeztetett a TÖOSZ-szal, hogy a Magyarországon is kihirdetett Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának 9. cikkelye azt előírja, hiszen a TÖOSZ a hazai önkormányzatok több mint felét tömöríti.

A közlemény szerint a kormányrendelet által elrendelt forráscsökkentés arra kényszeríti az önkormányzatokat, hogy vizsgálják felül az általuk nyújtott közszolgáltatásokat, melyek azok a feladatok, amelyeket el kell hagyniuk. Ugyancsak felvetődik annak veszélye, hogy bár elvileg nem tervezhető működési hiány az önkormányzati költségvetésben, a valós bevételek és kiadások egyenlegeként mégis veszteséges gazdálkodásra kerülhet sor jövőre. 

A szövetség felhívja a figyelmet, hogy a kormányrendelettel érintett önkormányzatok előtt nyitva áll az út, hogy a rendelet ellen alkotmányjogi panasszal éljenek. A TÖOSZ elnöke Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere.

Eközben Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva arról beszélt, hogy miközben a kormány gazdaságvédelmi és adócsökkentési intézkedéseket tervez, egyes önkormányzatok adót akarnak emelni. Tállai szerint ezektől az adóktól akarja a kormányrendelet megmenteni az embereket.