Amit a faktoringról tudni szeretnél, de nem merted megkérdezni (x)

Amit a faktoringról tudni szeretnél, de nem merted megkérdezni (x)

A faktoring hazánkban még kevéssé ismert és alkalmazott vállalatfinanszírozási mód, éppen ezért rengeteg a kérdés, tévhit vele kapcsolatban. Ha cégvezetőként benned is felmerültek már kérdések a faktorálással összefüggően, de nem tudtad, kitől és mit kérdezz, akkor most figyelj. Cikkünkben összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket, válaszokat.

A faktorálás elsőre bonyolult dolognak tűnhet, azonban nem az, sőt épp ellenkezőleg: egyszerű és átlátható finanszírozási forma, azonban az alapfogalmakkal jó, ha tisztában vagy, mielőtt belekezdesz.

Faktoring alapok

A faktorálás lényegében a vevőszámlák faktor számára történő eladását jelenti, annak érdekében, hogy a számlák ellenértékét azonnal tudd realizálni a cég normál működése vagy a növekedés érdekében. A faktorcégek, mint amilyen az egyedülálló digitális faktoring szolgáltatást nyújtó FlexiBill is, megfinanszírozzák vállalkozásod aktív számláit, így nem kell 30, 60, 90 napot várnod, amíg a vevőid fizetnek.

A követelések adásvétele révén az eladó, a szolgáltatást nyújtó a számlák ellenértékének 80-90%-ához még a benyújtást követő 3-4 napban, de legtöbb esetben 24 órán belül hozzájut, míg a maradék 10-20%-ot a faktoring költségek levonása után, a vevő tényleges teljesítésekor kapja meg.

A faktorálás előnyei

Számos előnye közül a legnagyobb, hogy azonnal pénzt teremt vállalkozásod számára, segít stabilizálni likviditásodat, így nem veszíted el a versenyelőnyödet, elegendő forgóeszközzel rendelkezel majd a kiadásaid rendezéséhez, a megrendelések teljesítéséhez, a fejlesztésekhez.

A faktorálásnak köszönhetően bevételeid tervezhetőek lesznek, továbbá csökkennek a vevői nemfizetésből eredő kockázatok.

Ráadásul a faktor mentesít a követelésbehajtás költséges és időigényes adminisztrációja alól.

Faktoring a gyakorlatban

A faktorálás folyamata egyszerűbb, mint gondolnád. A szerződés aláírása után a faktoráltatni kívánt számlák benyújtása egyszerű, online intézhető. A számla ellenértékének 90%-át még aznap elutalja a faktor.

Digitális faktoring esetében még egyszerűbb és gyorsabb, 100%-ban online intézhető az ügymenet, így irodád kényelméből vezényelheted le a teljes folyamatot, és egy gombnyomásra pénzhez juthatsz.

Milyen iparágakban működhet a faktoring?

Gyakorlatilag bármilyen szektorban, de leginkább a szállítmányozás, az építőipar, a kereskedelem és az egészségügy területén szokásos a halasztott fizetések alkalmazása.

Hogyan védekezhetsz vevőid nemfizetése ellen?

A faktor még a szerződés megkötése előtt alaposan megvizsgálja a vevők bonitását, így minimalizálja a nemfizetésből eredő kockázatokat, azonban ha biztosra akarsz menni, lehetőséged van biztosított faktoring szerződést kötni, ami azt jelenti, hogy az ügyletbe bevont biztosító mindenképp megtéríti a károdat.

Juss mihamarabb a pénzedhez, vedd igénybe a faktoring finanszírozást, és élvezd a folyamatos likviditás és magabiztos cash flow kínálta előnyöket.