Amit a hőszivattyú-méretezés kapcsán tudni érdemes (x)

Amit a hőszivattyú-méretezés kapcsán tudni érdemes (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez a cikk főként azoknak szól, akiknél a hőszivattyú-méretezés rövid határidőn belül aktuális kérdéssé válhat. Nekik igyekszünk megadni azokat a kézzelfogható támpontokat, amelyekre szükség lehet a hibátlan végeredményhez.

A cikk elolvasásának eredménye kellő felkészültség és tudatosság lehet. Ami ugyebár nem rossz alap, hogyha az ember a saját ingatlanának energiaszükségletét tartós, fenntartható, költséghatékony módon szeretné kivitelezni.

Miért ajánlott komolyan venni a hőszivattyú-méretezés kérdését?

Mert rendkívül sok múlik rajta. Anyagi értelemben és egyéb szempontból is. Nem mindegy, hogy a célokhoz maradéktalanul passzoló kivitel éveken át hasznot termel-e, vagy pedig a rosszul méretezett rendszer miatt több milliós ráfizetés jelentkezik az évek alatt.

Úgyhogy a Webkazán hőszivattyú palettáját is ezen a szemüvegen keresztül érdemes vizsgálni. El kell kerülni például az alulméretezést. Ilyenkor ugyanis a készülék nem tudja fűteni a háztartást, úgyhogy muszáj besegítenie az elektromosságnak, ami plusz kiadás.

Túlméretezésnél pedig a rendszer állandóan ki- és bekapcsol. Ez sem kedvező alakulás, hisz nagymértékben növeli az energia felhasználását. Magyarul ennél a forgatókönyvnél is extra kiadás jelentkezik.

Mit célszerű elsőként átgondolni a hőszivattyú-méretezés kapcsán?

Józan paraszti ésszel is ki lehet találni, hogy mi ez a kérdés. Azt kell jól átgondolni, hogy mire akarjuk használni magát a hőszivattyút. Például csak a hűtésre terjed ki, vagy akár fűtésre is ezzel együtt?

Aztán szintén szóba jöhet elvárásként a melegvíz előállítása is. Ezek mind-mind befolyásolják azt, hogy az eszköznek mekkora teljesítményt kell tudnia. Mindez pedig kéz a kézben jár a méretezés kérdéskörével.

Sőt, ha alaposan szeretnénk eljárni a tervezés kapcsán, akkor egyéb faktorokra is gondolni kell. Hisz egy modern hőszivattyú ma már akár napkollektorral kiegészítve is tud funkcionálni, ami hasonlóképp befolyásolhatja a méretezés kialakítását.

Még néhány szempont a tudatos tervezéshez és kiválasztásához

A fentebb részletezett kívánalmak mellett az épület hőigénye lesz az, ami döntő mértékben befolyásolni tudja a végül megállapított méretezést. Persze az ingatlan hőszükségletének a kiszámítása összetett művelet, amihez minden fent taglalt szempontot célszerű számításba venni.

Az is egy hasznos gyakorlati tanács, hogy a kapott értékhez hozzá kell adni mintegy 20% extra mozgásteret, ami plusz rugalmasságot tud kölcsönözni a rendszer működésének. Így lehet igazán gondoskodni a majdani hasznosulásról.

Nem árt mindezzel együtt előre kalkulálni vele, hogy meglehetősen összetett számításokról van szó. Nekiállhat az ember nagyvonalakban akár egyedül is, de a legjobban akkor járhatunk, hogyha szakember segítségét is igénybe tudjuk venni.