Árcsökkenés várható az új lakásoknál

Árcsökkenés várható az új lakásoknál

Újépítésű és még építés alatt álló ingatlanok Budapesten (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb jelek mutatnak arra, hogy átalakulóban a lakáspiac. Az ingatlan.com felmérése szerint az új lakások piacán ellentétes folyamatok figyelhetők meg. Az év első felében több mint 9600 lakást adtak át, ami éves szinten 34 százalékos emelkedést jelent, a kiadott építési engedélyek száma (12 745) viszont szinte pontosan ugyanekkora, 32 százalékos csökkenést mutat.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Magyar Hangnak elmondta, az átadott lakások számának emelkedése annak köszönhető, hogy miután lassan vége lesz az öt százalékos áfa időszakának, sok fejlesztő mostanra időzítette az átadásokat. De az is növelte az átadott lakások számát, hogy sok lakás átadása átcsúszott a tavalyi évről. Érdekes módon ellentétes folyamatok figyelhetők meg a főváros-vidék viszonylatban is. A Budapesten hirdetett 2602 lakás éves szinten négy százalékos, a koronavírus-járvány előtt, februárban mért értékhez képest 11 százalékos csökkenést jelent. Ezzel szemben a megyeszékhelyeken februárhoz képest nyolc, tavaly július végéhez viszonyítva pedig több mint 40 százalékkal nőtt a kínálat. Debrecen a listavezető, ahol 273 lakás várt gazdára, ami majdnem a triplája az egy évvel korábbinak. A sor végén pedig Győr áll, ahol 6 százalékos csökkenés következett be, így július végén 150 új lakásból és családi házból válogathattak a vásárlók. 

Bár biztosat nem lehet mondani, van esély arra, hogy tovább mérséklődnek az új lakások árai. Az egyik oldalról mérsékelheti a kínálat csökkenését a rozsdaövezeti építési program, ahol továbbra is csak öt százalék áfa terheli a lakásárakat. Persze ez attól is függ, hogy hány lakás épül a rozsdaövezetben.

Az építők erőteljesebb harca a vevőkért szintén mérsékelheti az árakat. De Balogh László szerint az is hozzájárulhat az áreséshez, hogy a járvány miatt megszűnt az építőipari kapacitáshiány, illetve hogy sok, korábban külföldön dolgozott szakember hazatért. Mindezek együttes hatására mérséklődhetnek az új lakások építési költségei, ami az elkövetkező 1-3 évben beépülhet az árakba, azaz megfizethetőbbé válnak a nagyvárosokban épülő új lakások és házak.