Árrobbanás jön a sertéshúsoknál

Árrobbanás jön a sertéshúsoknál

(Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hullámzó évet zárt 2021-ben a hazai sertéságazat, az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az Inforádiónak.

Az ágazatot nem csak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta – tette hozzá.

Az év elején volt egy három hónap alatt lezajlott 25 százalékos árnövekedés az élő sertés nemzetközi piacán, majd ezt követően folyamatos árcsökkenés volt az év végéig. „Ezzel párhuzamosan az önköltségek az ismert folyamatok miatt jelentősen növekedtek; nőttek a takarmány-, az energiaárak és a bérek is. Az árak pedig a kereskedelmet is érintették" – tette hozzá.

Mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, árrobbanás jön, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést – mondta. Az év végén már meg is kezdődött a korrekció, amely fél éven át még folytatódni fog, ettől pedig a polcon látható árak is nőnek majd 2022 első félévében. A várható árnövekedésről érdekképviselet vezetőjeként nem mondhatott semmit, de a 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte úgy épül be az önköltségi árakba, hogy van egy „durva hüvelykujjszabály”: a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik.