Aggódnak a magyar láncok, az árstopok miatt veszélybe kerülhet a lakosság élelmiszerellátásának biztonsága

Aggódnak a magyar láncok, az árstopok miatt veszélybe kerülhet a lakosság élelmiszerellátásának biztonsága

Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába kellene kétszer annyi árstopos terméket tartaniuk múlt csütörtök óta a boltoknak, továbbra is üres polcokkal találkoznak az emberek – hangzott el az RTL Híradó riportjában, ahol friss felvételeket is bemutattak erről. Közben a teljes magyar kiskereskedelmi szektor az árstopok kivezetését sürgeti, egy közös egyeztetésen is részt vettek az ügyben.

Hónapok óta nincs elég magyar áru az árstopos termékekből a hazai boltokban és a teljes magyar kiskereskedelmi szektor egyetért abban, hogy amint a gazdasági helyzet lehetővé teszi, azonnal ki kell vezetni az árstopokat – mondta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára kedden a Forbes.hu-nak, miután a többi kereskedői érdekképviselettel és az MKIK-val egyeztettek az élelmiszer-árstop kereskedőkre gyakorolt hatásáról. A megbeszélésen ott volt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ), amely kizárólag magyar tulajdonú láncokat tömörít, mint például a Reál, a CBA, a Príma, a Manna és a Roni, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) kereskedelmi tagozata. 

„Reményeink szerint, ha az infláció tetőzik, akkor az lesz az a gazdasági körülmény, amikor lehetséges ennek a kivezetését már tervezni” – mondta Neubauer Katalin. Hozzátette, reményeik szerint február végére jöhet el az a pillanat, amikor – bár persze még mindig magas szinten lesz, de – nem gyorsul tovább a drágulás. Az MNKSZ főtitkára szerint mostanra eljutottak arra a pontra, hogy ez a hatósági ár most már minden kereskedőnek fáj: „kicsinek, nagynak, magyarnak, multinak, mindenkinek.” Ráadásul a múlt héten megjelent készletezési rendeletmódosítással kapcsolatban is iránymutatásra várnak, mert a jogszabály nem egyértelmű. A kereskedőknek szükség szerint az árstop előtti mennyiség kétszeresét kell készleten tartaniuk a hatósági áras élelmiszereknek. Kérdés azonban, hogy mekkora a szükséges mennyiség. Ezzel kapcsolatban arra kaptak ígéretet, hogy a héten választ kapnak – ez utóbbi már az RTL Híradóban hangzott el.

„Lehetőség szerint akármikor, de legkésőbb az inflációs adatok konszolidálódásakor” ki kell vezetni az árstopokat, mert veszélybe kerülhet a lakosság élelmiszerellátásának biztonsága. Hozzátette: az árstopos termékeknél nem tudják azt a készletet tartani, ami szükséges. Nem azért, mert nem akarják, hanem mert a beszállítóknak is sokszor problémás a beszerzés – ezt szintén a Forbes-nak mondta Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke.

A hatósági árak nélkül a legjobban rászoruló társadalmi rétegek esetében 30 százalékkal emelkednének az élelmiszerköltések – mondta az Indexnek Nagy István agrárminiszter. A GKI szerint azonban a miniszter téved, az árstop miatt jobban emelkednek a nem árstopos termékek. „Az elnyomorodás felé tartanak a legszegényebbek és akár rögzített az ár, akár nem, mivel más termékeket is vesz, ott megfizeti ezeknek a termékeknek a csökkentett árát” – mondta az RTL Híradónak Molnár László, a GKI vezérigazgatója.

A KSH legfrissebb adatai szerint olyan termékek drágulnak a legjobban Magyarországon, amelyekből a legszegényebbek fogyasztanak a legtöbbet.

Címkék: áruhiány, árstop