Mikor lehet olcsóbb az üzemanyag?

Mikor lehet olcsóbb az üzemanyag?

Benzinkút (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Februárban nem változott érdemben az értékesített üzemanyag mennyisége Magyarországon az év előző hónapjához, a januárhoz képest – mondta el lapunk érdeklődésére Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke. Abban, hogy februárban valamivel kevesebb benzint és dízelt adtak el, szerepet játszik, hogy ez a hónap három nappal rövidebb a januárnál. Éves összehasonlításban viszont jelentős, 10 százalékot meghaladó a visszaesés. Grád Ottó ennek apropóján emlékeztetett, hogy 2022 februárjában nagyon magas volt a nemzetközi fuvarozás miatt az értékesített gázolaj mennyisége a hatósági ár miatt.

A hatóság árat több mint három hónapja, december 6-án vezette ki a kormány. A megelőző napokban ugyanis lényegében összeomlott az üzemanyagpiac, hosszú sorok voltak a töltőállomásokon – már ahol egyáltalán lehetett üzemanyagot kapni. A kormány indoklása szerint az import kiesése és a százhalombattai olajfinomító csökkentett kapacitása miatt visszaállt Magyarország a piaci árszabásra. Ennek ellenére azonban az év végi fogyasztás még jelentős maradt.

A hatósági ársapka keltette extra hatás mára azonban eltűnőben van a statisztikákból. A fogyasztás adatok nagyjából megfelelnek a koronavírus előtti időszak számainak. Az üzemanyagárak egyelőre drámai visszaesést nem okoztak – jelentette ki Grád Ottó. A magas árak miatt viszont kevesebben tankolnak prémium üzemanyagot. Az elnök szavai szerint ebben a szegmensben, különösen a dízelolajnál jelentős a fogyasztás visszaesése.

– A hatósági ár kivezetése varázsütésre nem oldotta meg a piaci problémákat. Több mint egy éves időszak esett ki az importból, ezeknek a csatornáknak az újraépítése nem megy egyik pillanatról a másikra, annak költségei vannak. Jelenleg főként az import újraépítésének pluszköltségei terhelik a piacot. Ahogy a piac normalizálódik, úgy ennek árfelhajtó hatása is gyengülni fog. Azt gondolom, ezzel az árak is vissza fognak rendeződni arra a szintre, ami korábban érvényes volt régiós szinten. Vagyis lesz, ahol drágábban, és lesz, ahol olcsóbban lehet tankolni – mondta Grád Ottó a néhány környező országban jelenleg tapasztalható, a magyarnál olcsóbb üzemanyagárakra vonatkozó kérdésünkre. Az árakról azt mondta, hogy bár csökkennek mind a kőolaj, mind az európai termékek jegyzésárai, de a forint árfolyama megsínyli az elmúlt napok pénzpiaci folyamatait, ez pedig hatással van az árakra.

Emlékezetes, az őszi hónapokban komoly hatást gyakorolt a magyar üzemanyagpacira a százhalombattai és a schwechati olajfinomítók karbantartása, majd a nem zökkenőmentes visszaállás. Emiatt a stratégiai készlet egy részét is fel kellett szabadítani. Gárd Ottó erre a felvetésünkre azt mondta: március végéig befejeződik minden készletvisszapótlás. Úgy fogalmazott, ebből a szempontból is normalizálódik az üzemanyagpiac.