Aszódi Attila: Paks 2 nem döglött projekt

Aszódi Attila: Paks 2 nem döglött projekt

Aszódi Attila (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Szerintem Paks 2 nem döglött projekt. Tudom, hogy vannak szereplők, akik az elejétől szeretnék ezt elhitetni, de én nem így gondolom. Az alaphelyzet változatlan: Magyarországnak szüksége van atomenergiára és új reaktorblokkokra is ellátásbiztonsági, klímavédelmi, gazdasági és energiastratégiai okokból is – erről beszélt a Válasz Online-nak adott interjújában Aszódi Attila. Aszódi Paks 2 volt kormánybiztosa, jelenleg pedig a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára és az egyetem Természettudományi Karának dékánja.

Azzal kapcsolatban, hogy az Ukrajna ellen háborút indító oroszok átvették két ukrán atomerőmű ellenőrzését, úgy fogalmazott: „teljesen precedens nélküli, hogy egy ország nukleáris szakemberei megjelennek egy másik, szuverén ország atomerőműveiben, és ott megpróbálják átvenni az üzem irányítását. Ilyet egyszerűen nem lehet csinálni, már csak azért sem, mert a nukleáris létesítmények biztonságáért a mindenkori üzemeltető a felelős, és felelőssége oszthatatlan”. – Egyértelműen rengeteget romlott a Roszatom imázsa és mozgástere. Ugyanakkor szerintem nem dőlt el, hogy ez mennyire végérvényes – a következő hetek, hónapok eseményei, a háború alakulása és lezárásának módja dönti majd el – tette hozzá Aszódi.

Később arra is kitért, szerinte „Paks 2 nem döglött projekt. Tudom, hogy vannak szereplők, akik az elejétől szeretnék ezt elhitetni, de én nem így gondolom”. – Az alaphelyzet változatlan: Magyarországnak szüksége van atomenergiára és új reaktorblokkokra is ellátásbiztonsági, klímavédelmi, gazdasági és energiastratégiai okokból is – fejtette ki. Hangsúlyozta azt is, Magyarország kifejezetten jó szerződést kötött a Paks 2 projektre. – Fix áras szerződést kulcsrakész projektre, így ha a Roszatomnak a tervezés vagy engedélyeztetés bármilyen okból több időbe vagy pénzbe kerül, ezt a kockázatot ő viseli – érvelt.

A kérdésre, hogyha egy új kormány kihátrálna Paks 2-ből, tudna-e atomerőművet építeni francia, amerikai vagy japán cég, úgy válaszolt: „Elméletileg igen. Sőt azt gondolom, hogy ez Paks 2 mellett is lehetséges és kívánatos lehet. Nem feltétlenül helyette”. Ugyanakkor egy másik atomerőműnek szerinte nem Paks 2 helyén, hanem új bázison, azzal párhuzamosan kéne megépülnie. Szerinte még egy atomerőmű azért nem lenne sok Magyarországnak, „mert szorításban vagyunk immár nemcsak a klímaváltozás oldaláról, hanem a gázimport-függőség oldaláról is”. 

A lap rákérdezett Aszódi felmentésének körülményeire is, akit 2019 januárjában küldött el Süli János paksi bővítésért felelős miniszter. Ő erre így emlékezett: „Nem én mondtam fel, tehát Süli Jánost kellene megkérdezni a felmentésem pontos okáról. Azt már az Indexnek akkor adott nagyinterjúban elmondtam, hogy műszaki vitáink voltak a miniszter úrral. Én végig határozottan képviseltem azt az álláspontot, hogy a projektet a szerződésben rögzített műszaki és jogi keretek között valósítsuk meg. Van egy jó szerződésünk, van egy szigorú műszaki-biztonsági követelményrendszerünk, ezek mentén a projektet végre lehet hajtani”.

Aszódit azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy mint kiderült, az ő száma is szerepelt a Pegasus kénszoftver által célba vett személyeké között. – Az ember nem szeret lehallgatva lenni, de vannak olyan pozíciók, amelyekkel ez együtt járhat. Annyira nagy meglepetést nem okozott. Nem jó, de nem is kritikus – mondta.

Címkék: Aszódi Attila, Paks 2