Átlagosan 13 ezer forinttal nő a háztartások rezsije a GKI szerint

Átlagosan 13 ezer forinttal nő a háztartások rezsije a GKI szerint

Lakossági földgázfogyasztást mérő óra egy családi házban (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a rezsicsökkentés-csökkentésnek „köszönhetően” átlagosan havi 13 ezer forinttal fog nőni a magyar háztartások rezsikiadása, idézi a cég adatait a HVG. De a valóban érintett (gázzal vagy villannyal fűtő) háztartások körében jelentősebb lesz az áremelkedés: ott havi 20 ezer forinttal kell többet fizetni az energiáért.

A GKI szerint ezek a háztartások spórolással igyekeznek majd csökkenteni a rezsikiadás növekedését, így összességében várhatóan az emelkedés kisebb lesz. Viszont az állami költségvetés az áremelkedés miatt évi 135 milliárd forint többletbevételhez fog jutni.

A fogyasztói árindex augusztusban több mint 15 százalékkal nőtt. E növekedésért nagyrészt az energiaárak emelkedése a felelős. Augusztusban a háztartások energiakiadásai több mint másfélszeresükre nőttek. A KSH szerint míg 2020-ban majdnem 23 billió forintot költöttek a magyar háztartások, idén a GKI szerint ez az összes elérheti a 30 billió forintot is.

Összességében a háztartásonkénti a becsült kiadás teljes évi összege 436 ezer forint lesz, ami energiaár-emelkedés nélkül 281 ezer forint lett volna, De az emelkedés nagyobbik részét majd csak jövőre kell kifizetni, mert nem teljes évvel kell számolni. Így idén az éves kiadás átlaga „még csak” 333 ezer forintra ugrik fel.