ATV: a kormány szerdai ülésén dönt az élelmiszer-árstopról

ATV: a kormány szerdai ülésén dönt az élelmiszer-árstopról

A Lehel piacon méregdrágán árult csirkehúsról készült fotó (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A döntés nemcsak egy „igen”, vagy egy „nem” lehet – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az ATV kérdésére annak kapcsán, hogy meghosszabbítja-e a kormány az élelmiszerár-stopot. Mint hozzátette, szerdán hozza meg a kormány erről a „bölcs döntését”, ehhez megnézik az inflációs számokat, a nemzetközi gazdasági trendeket és a tapasztalatokat. 

Arra a felvetésre, hogy a kormány szerint vajon meg kell-e hosszabbítani az élelmiszer-árstopot, a miniszterelnök-helyettes azt mondta, keresztényszociális, kereszténydemokrata pártként a szociális szempontok miatt támogatták ezt a szabályozást. „Jelzem, hogy az inflációs szempontok teljesültek, hiszen akár a benzin, akár az élelmiszer tekintetében ennek a jótékony hatása tükröződött az infláció vonatkozásában. Meg kell nézni a többi országgal összehasonlítva, a magyar inflációs szám vállalhatónak mondható” –  tette hozzá.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt csütörtöki Kormányinfón már belengette, hogy ezen a héten döntenek arról, meghosszabbítják-e az árstopokat.

Matolcsy György jegybankelnök mai, keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szerinte a kormány helyesen lépett az árstopokkal és az egyéb intézkedésekkel, amelyek a gyorsan növekvő infláció hatását hivatottak csillapítani. 

Az eredetileg május elejéig tartó élelmiszer-árstop – mely keretében februártól hét termék árát kellett a tavaly októberire csökkenteniük a kiskereskedőknek – végétől tartva a lakosság már bősz felhalmozásba kezdett, viszik az étolajat, a lisztet, a cukrot és az UHT-tejet. Szakértők szerint ugyanis egyből 20-30-40 százalékkal nőhet a hatósági áras termékek ára, ha három hónap után megszűnne az ársapka. 

Vasárnapra már számos bolt – a mennyiségi korlátozások ellenére – kifogyott több árstopos termékből, noha amúgy a hiány nem lenne indokolt. 

Amennyiben teljes mértékben marad az árstop április után, akkor a következő hónapokban is ugyanolyan alacsony árakkal találkozhatnak a hatósági áras termékek esetében a fogyasztók mint most, ám a nagyobb kiskereskedelmi cégek a többi termék árába építik be az árstoposokon elszenvedett veszteséget.