Augusztus közepe lehet a legkritikusabb üzemanyag-ellátás szempontjából

Augusztus közepe lehet a legkritikusabb üzemanyag-ellátás szempontjából

Sorok állnak a benzinkútnál Gödöllőn 2022. március 9-én (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rövid távon csak az állam által megnyitott stratégiai üzemanyagkészletek alkalmasak a benzinhiány elkerülésére – mondta az ATV-nek a Holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter. A hírtelevízió szakembereket kérdezett a témával kapcsolatban, és ebből az a kép látszik körvonalazódni, hogy a stratégiai készlet egy részének 186 millió liternek a feszabadítása a magyarországi adatokat figyelembe véve azt jelenti, mivel Magyarországon napi szinten 20 millió liter üzemanyag fogy, így a készlet jóindulatú becslés szerint is legfeljebb 10 napra elegendő mennyiség lehet.

Mint emlékeztetnek, egyre több benzinkúton vezettek, vagy vezetnek be korlátozást. Az OMV-nél csak 50 litert lehet egyszerre tankolni, a Shell kútjain maximum 80 ezer forint értékben lehet tankolni, a Lukoilnál pedig maximum 20 litert engednek. Bujdos szerint az olajtársaságok ezekkel a lépésekkel próbálják megelőzni, hogy teljesen kifogyjon az üzemanyag a kutakon, akik már most sem kapnak elegendő mennyiségű üzemanyagot.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke kijelentette, hogy az árstop feloldása lenne az igazi megoldás, ami 20-30 százalékkal csökkentené a magánfelhasználók fogyasztását. Egri Gábor hangsúlyozta: a kisebb kutak helyzetét tovább nehezíti, hogy a Mol már csak a megrendelt mennyiség 50 százalékának a leszállítását biztosítja az eddigi 66 százalék helyett a nem szerződött partnerei felé.

A szakértők ezért úgy számolnak, hogy augusztus közepe lehet a legkritikusabb az üzemanyagellátás szempontjából, ezért nem tartják elképzelhetetlennek a további korlátozások bevezetését sem.