Az osztrákok arról írnak, hogy az Orbán-kormány zaklatja a külföldi befektetőket

Az osztrákok arról írnak, hogy az Orbán-kormány zaklatja a külföldi befektetőket

Orbán Viktor bejelentett az árstopok meghosszabbítását (Képernyőfelvétel: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor egyre gyakrabban a külföldi beruházókon igyekszik leverni a súlyos gazdasági nehézségek árát – írja az egyik nagy példányszámú osztrák bulvárlap, a Kronen Zeitung, amelyet a Hvg.hu szemlézett. A lap cikkének szerzője, Alexander Krenn szerint a magyar kormány által kivetett különadó is arra szolgál, hogy kiszorítsák a piacról a stratégiailag fontos ágazatokban pályán lévő külföldi vetélytársakat.

A cikk felidézi a német szociáldemokrata európai parlamenti alelnök, Katarina Barley véleményét, aki hétfőn óva intette a külföldi cégeket attól, hogy „Orbán Viktor uralkodása alatt Magyarországon fektessenek be”. Az SPD politikusa a Münchner Merkur című lapnak azt mondta: a magyar kormány „zaklatja” a cégeket. Számtalan olyan cég van, amelyet a magyar kormány becsábított az országba, aztán leszívta a pénzét. Barley szerint „akár 90 százalékos” különadóról is szó lehet, amellyel a vállalatok nyereségét terhelnék.

Alexander Krenn beszámol az egyik nagy konszern vezetőjének nyilatkozatáról is, miszerint az orbáni hatalom azokat a társaságokat veszi célba, amelyek nem tudnak olyan könnyen távozni az országból. Az ÖMV, a Spar és sokan mások úgy látják, a különadó arra szolgál, hogy kiszorítsák a külföldi vetélytársakat a stratégiailag fontos ágazatokból.

– Az érintettek kifogásolják, hogy a nacionalista kampány nem annyira a jólétet próbálja szétteríteni, sokkal inkább arról van szó, hogy a jövedelmező érdekeltségek megszerzésével megjutalmazza a csókosokat – idézte az osztrák lap a német Handelsblattot, a üzleti körök újságját. Mindezek eredményeként az Európai Bizottság milliárdos támogatásokat fagyasztott be, és ennek elsősorban a szegény magyar lakosság issza meg a levét, mert a gazdasági helyzet siralmas. Egyetlen uniós országban sincs akkora infláció, mint Magyarországon, mértéke még a múlt hónapban is 20 százalék felett alakult.

A cikk szerzője szerint a bajok gyökere a háborún és a járványon kívül az orbáni politika. Mint írja, a nacionalista kormányfő a legutóbbi választás előtt osztogatásba kezdett: a nyugdíjasoknak, gyermekes családoknak és fiatal felnőtteknek adott „ajándék” értéke 4,5 milliárd eurónak felelt meg. Az egyszeri kifizetések rövid távon megdobták a vásárlóerőt, ám hosszabb távon szörnyű hatást fejtettek ki az árakra. Miután szinte a teljes összeg a magánfogyasztásban csapódott le, ez fokozta a drágulást. A pénz azonban elfogyott és a költségvetés sanyarú állapota folytán a hatalom nem tud újabb ösztönzőkhöz folyamodni, így hosszú évek óta először csökken a reálbér.

A rosszul kivitelezett maximált árak torzítják a piacot, ugyanakkor a kormány zaklatja a külföldi vállalkozókat. Az előrejelzések szerint az idén még Oroszországban is jobban alakul a gazdasági helyzet, mint a magyaroknál. Nemrégiben Matolcsy György kénytelen volt elismerni: nem látszik a gazdaságpolitikai tévút vége – mutat rá az elemzés.