„Az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni” – drágulással indul a balatoni szezon

„Az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni” – drágulással indul a balatoni szezon

Balatoni életkép (Fotó: Unsplash/Köles Mihály)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Balatonná húsvétkor már a legtöbben a vendégek fogadására készülnek, azonban tavalyhoz képest jócskán magasabb árak várhatják őket – derül ki a Sonline cikkéből, melyet a Napi.hu vett észre. 

– Aki naponta vásárol, az látja, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás ezeket a változásokat már nem tudja követni – mondta el Makkos Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke, helyi étterem-tulajdonos. Hozzátette: a nagykereskedések napi árakat vezettek be, és várható szerinte ellátási probléma is. – Mindenki tanácstalan, hogy mennyit emeljen a fennmaradása érdekében – mondta.

– A fővárosban 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni – fogalmazott. Hozzátette: nemcsak az alapanyagok, hanem az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, valamint a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak. 

Abban bíznak, hogy több diákmunkás lesz, mint korábban, a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség miatt 15 százalékkal többet kereshetnek a fiatalok. – Tavaly jó évet zártunk, nagyon sokan Szép-kártyával fizettek – mondta el Makkos Péter. – Ez május végéig élelmiszerre is felhasználható, s ha meghosszabbítják, meg fogják érezni az éttermek a forgalmukon.  

A CE Pláza Hotel ügyvezetője azt mondta a lapnak, hogy próbálják nem áthárítani a vendégekre a piaci változások okozta áremelkedést, a tavaszi időszakban nem emeltek, viszont tavalyhoz képest drágább náluk egy szoba. – Az infláció és az alapanyagárak emelkedésének mértékét figyelembe véve kénytelenek voltunk tízszázalékos drágulást bevezetni – emelte ki. 

Az egyik balatonlellei panzió tulajdonosa azt mondta, hogy jelenleg 60-70 százalékos a nyári foglaltságuk. Hozzátette: négy évvel ezelőtti árakon lehet náluk szobát foglalni, de gondolkodnak 10–15 százalékos emelésen. 

Címkék: Balaton, drágulás