Az agrárminiszter szerint maradhat az élelmiszerárstop

Az agrárminiszter szerint maradhat az élelmiszerárstop

Nagy István agrárminiszter-jelölt kinevezés elõtti meghallgatásán az Országgyûlés fenntartható fejlõdés bizottságának ülésén az Országgyûlés Irodaházában 2018. május 15-én (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Június végén kell meghozni ezt a döntést, de azt gondolom, hogy az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, működik, és további fenntartása is indokolt lehet – fejtette ki az élelmiszerárstoppal kapcsolatban álláspontját az agrárminiszter a kormánypárti Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Nagy István szavai szerint az ukrán gabonakészletek beragadása akkora pánikot okozott, ami azonnal elkezdte felfelé hajtani az árakat, és nem tudni, meddig folytatódik még a drágulási hullám, mi lesz a háború következménye. Rámutatott, hogy húsz millió tonna ukrán gabona hiányzik a világpiacról, ezért számos ország ellátásbiztonsága forog kockán. Most a fő kihívás, hogy az ukrán gabonát kijuttassák az országból, aminek egyetlen módja egy szárazföldi folyosó megnyitása. Ehhez pedig ki kell szélesíteni azt a tároló- és befogadókapacitást, ami a magyar–ukrán határon van, de leginkább vagonok kellenének. – Ez csak nagyon komoly nemzetközi összefogással lehetséges – tette hozzá.

– Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van – fogalmazott, hangsúlyozva: Magyarországnak nem kell élelmiszerhiánytól tartania.

Az interjú egyik témája volt a szlovákiai Sajó-szennyezés is. Ezzel kapcsolatban Nagy István elmondta, a vészjeleket érzékelték, de három hónapon keresztül nem történt semmi, csak egymásra mutogattak a helyi vezetők, ezért tárgyalást kezdeményezett szlovák kollégájával. – A találkozón a miniszter úr megerősítette, hogy a munkálatok elkezdődtek és további szennyezés nem éri a folyót, ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek – fogalmazott. Kitért arra is, hogy az a szerencsénk, mire a folyó átlépi a határunkat, annyira felhígul a szennyezés, hogy a magyarországi szakasz élővilága nem sérül. – Amennyiben nem következik be újabb szennyezés, akkor a folyó öntisztítása, öngyógyulása előbb-utóbb beindul és a hazai szakaszról vissza tud települni az élővilág a Sajó szlovákiai részére is – fejtette ki az agrárminiszter.