Az aukciós elméletért adták 2020-ban a közgazdasági Nobel-díjat

Az aukciós elméletért adták 2020-ban a közgazdasági Nobel-díjat

Paul R. Milgrom (Fotó: Eva Meyersson Milgrom, WIkipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Paul R. Milgrom és Robert B. Wilson, a Stanford Egyetem két professzora vehették át az idei közgazdasági Nobel-díjat, számolt be az MTI a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfői bejelentéséről.

Az elismerést az aukciós elmélet tökéletesítéséért, új aukciós formák kitalálásáért kapták meg. Ezek az Akadémia szerint egyaránt hasznot hoztak vevőknek, eladóknak és adófizetőknek világszerte. Az általuk fejlesztett aukciós formát használják rádiófrekvenciák, halászati kvóták és repülőtéri részidők (slot) értékesítésében.

Paul R. Milgrom egyébként 72, Robert B. Wilson pedig 83 éves. A közgazdasági Nobel-emlékdíjat a svéd jegybank alapította 1968-ban, és a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda. A díj idén tízmillió svéd koronás (1,1 millió dollár) pénzjutalommal járt.

Ha a korábbi Nobel-díjasokra kíváncsi, az arról szóló cikkeinket ide kattintva találják!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.