Az egész világgazdaságra érezteti hatását a koronavírus

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a koronavírus

Védőmaszkot viselő gyalogosok Vuhan egyik elnéptelenedett utcáján 2020. január 28-án (Fotó: MTI/AP/Arek Rataj)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egész világ gazdasága megérzi a kínai koronavírus hatását; elsősorban a turizmus csökkent, de a termelés is visszaesett – mondta Salát Gergely szombat este az M1 műsorában.

A Kína-kutató kifejtette, a holdújévkor hazatért munkásoknak – akik körülbelül 400 millióan vannak – már két hete fel kellett volna venniük újra a munkát az üzemekben, de ez nem történt meg a betegség miatt. Mivel külföldi cégek is tartanak fenn gyárakat Kínában, így a termelés visszaesése ezeket is érinti – tette hozzá, jelezve: a probléma semmiképpen nem áll meg Kína határainál.

A hosszú távú hatások között szerepelhet még a bizalom visszaesése a befektetők között, ami Kínát súlyosan érintheti. „Mivel a kínai városi középréteg voltaképpen »szobafogságon« van, a helyi fogyasztás is visszaesett, üresek az éttermek és a boltok” – emlékeztetett Salát Gergely.

Koronavírus: A WHO aggódik az olyan fertőzöttek miatt, akik nem is kerültek kapcsolatba beteggel | Magyar Hang

A vírus gócpontjának számító Hupej tartomány kormányzata szerint a koronavírus lappangási ideje 27 nap is lehet.

– Ha ennek a fertőzésnek néhány héten vagy hónapon belül vége van, akkor ugyanúgy, mint a 2003-as SARS-járvány idején, lesz egy rövidtávú visszaesés, de utána rögtön visszapattan a gazdaság, és a gazdasági szereplők behozzák a kiesett termelést, meg a kiesett fogyasztást – fogalmazott a szakember, hozzátéve, ha viszont a vírus sokáig megmarad, vagy világjárvánnyá alakul, akkor annak hosszú távú hatásai lesznek a gazdaságra.

A kutató szerint már az idei kínai gazdasági kilátások is romlottak: a tervezett 5-6 százalék helyett csak 4,5 százalékos növekedést jósolnak, ami ott komoly visszaesésnek számít.

Mennyi koronavírusos fertőzött lehet valójában? | Magyar Hang

A kutató biztosra veszi, hogy több a megbetegedés a hivatalosan jelzett adatnál. Hiszen nem áll rendelkezésre elegendő teszt, illetve, az enyhébb tünetekkel bíró emberek nem mennek be a kórházba.