Az Egyesült Államok jelentősen megnöveli a gázszállítását az Európai Unióba

Az Egyesült Államok jelentősen megnöveli a gázszállítását az Európai Unióba

Joe Biden amerikai elnök (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az ukrajnai háborúról az Amerikai Egyesült Államok brüsszeli nagykövetségén 2022. március 25-én (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborújára válaszul, valamint a biztonságos és fenntartható energiaellátás érdekében az Egyesült Államok és az Európai Unió új partnerséget hoz létre, hogy csökkentse Európa függőségét az orosz energiahordozóktól – jelentette be Joe Biden amerikai elnök Brüsszelben, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélését követően pénteken.

Közösen tartott sajtótájékoztatójukon Joe Biden közölte, az Egyesült Államok arra fog törekedni, hogy a nemzetközi partnerekkel együttműködve idén további, legalább 15 milliárd köbméternyi cseppfolyósított földgáz leszállítását (LNG) biztosítsa az európai piac számára.

Az energiaellátás biztonsága és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére a felek közös energiabiztonsági munkacsoportot hoznak létre, amely meghatározza az együttműködés kereteit és felügyeli annak végrehajtását – tette hozzá az amerikai elnök.

A megállapodás értelmében 2030-ig fokozatosan évi 50 milliárd köbméterre növelik az amerikai LNG-szállításokat, amellyel párhuzamosan az európai LNG fogadó és szállító infrastruktúrát meg kell erősíteni, közben pedig a 2030-as és 2050-es klímacéloknak is meg kell felelni.

A több földgázzal együtt sem lesz könnyű az orosz függőség csökkentése

A Portfolio elemzése ehhez hozzáteszi, hogy mindez idén havi 1-2 milliárd köbméterrel több szállítást fog jelenteni. Az amerikaiak már az elmúlt 3 hónapban is rekordmértékűre pörgették fel a világszintű és benne az európai LNG-szállításaikat (összesen havi kb. 11 milliárd köbmétert küldtek a világba, amelyből néhány milliárd köbméter volt havonta az EU-ba érkező mennyiség). Ehhez képest a havi 1-2 milliárd köbméteres plusz jól érzékelteti, hogy rövid távon ez nem nagy változás, aminek két oka van: már eddig is kapacitásai határán termelt az amerikai LNG-infrastruktúra, másrészt a fogadó oldalon, Európában is vannak korlátok.

Az EU-USA gázmegállapodás fontos része az, hogy Európa törekszik a klímavédelmi célokkal összhangban a mérsékelni a fosszilis energiafelhasználást, így energiahatékonysági és zöld átállást segítő megoldásokat is stratégiai szinten támogatni fognak.

Az EU27 teljes gázfelhasználása 2020-ban 400 milliárd köbméter volt, ebből 155 milliárd köbméter Oroszországból jött, a második legnagyobb szállító Norvégia volt 74 milliárd köbméterrel. Rajtuk kívül még a tíz legnagyobb beszállító közé tartozott Algéria, Hollandia, Katar, az USA, az Egyesült Királyság, Németország és Nigéria is 10 és 25 milliárd köbméter közötti mennyiségekkel. Az Egyesült Államok 15,5 milliárd köbméternyi LNG-t szállított – derül ki a Pénzcentrum korábbi cikkéből..

A BBC kommentárja szerint még ha az USA jelentősen növeli is a cseppfolyósított földgáz Európába irányuló szállítását, az EU 27 tagállama számára ez még akkor is csak a kezdet az orosz gázról való leváláshoz. Más termelőket is találnia kell, ha el akarnak távolodni az orosz gáztól, és el akarják érni azt a célt, hogy idén kétharmaddal csökkentsék az orosz importot. Tavaly az EU azt közölte, hogy cseppfolyósított gázának csaknem negyedét az Egyesült Államoktól kapta, így ha az USA további 15 milliárd köbméterrel növeli a készleteit, az nagy változást fog jelenteni. Európában korlátozottan állnak rendelkezésre a cseppfolyósított földgáz visszaalakítására szolgáló terminálok, amelyek már most is nagy kapacitással működnek. Az EU-ban 24 nagyméretű terminál működik, Spanyolország rendelkezik a legnagyobb kapacitással belőlük, de csak korlátozott csővezetékekkel rendelkezik Európa többi részére. Az Egyesült Államok mellett Oroszország és Katar a legnagyobb exportőrök, de Katar már jelezte, hogy nem tudja jelentősen növelni európai szállításait.

Magyarország az uniós átlagnál is jobban függ az orosz gáztól. Az Eurostat adatai szerint 2020-ban a magyar gázfelhasználás 12 milliárd köbméter volt, ebből 11,5 milliárd köbméter volt orosz gáz. A 2000-es években még fontos partner volt ezen a téren Németország és Franciaország, Türkmenisztán, de például Üzbegisztán 2007–2008-ban a gázszállítás közel 15%-át adta. 2012 óta viszont csak Oroszországból érkezett hozzánk gáz, lassan tíz éve az ellátás 95%-át kapjuk innen – írta a Pénzcentrum

 A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!