Az elmúlt egy–másfél évtized legrosszabb gyümölcstermése várható itthon

Az elmúlt egy–másfél évtized legrosszabb gyümölcstermése várható itthon

Fotó: Unsplash/Luann Hunt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkongatták a vészharangot a hazai gyümölcstermesztők, körükben óriási az elkeseredés: idén is nagyon gyenge termés várható, és ez már a harmadik ilyen esztendő. Vásárlóként is azt tapasztalhatjuk, hogy számos gyümölcsből kevesebb a hazai, mint tavaly vagy akár az elmúlt évek átlaga. Emiatt a gyümölcsféléknél a friss piaci árak magasabbak lesznek, mint az elmúlt években. Ugyanakkor nem feltétlenül kell óriási drágulásra számítani, mert a várható import – különösen az alma vagy a körte esetében – valószínűleg megvéd az árak teljes elszabadulásától.

Az elmúlt 10–15 év egyik legrosszabb termése várható gyümölcsből – erősítette meg lapunk kérdésére Ledó Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az átlagtermés – leginkább a fagykár miatt – 20-25 százaléka várható idén a kajszibaracknál, az őszibaracknál a szokásos 35–40, a cseresznyénél 30, a meggynél 50, az alma esetében 50 százaléka teremhet majd meg. Sok mindent tönkretett ugyanis az elmúlt hónapok időjárása.

Először is komoly tavaszi fagykár érte a legtöbb gyümölcsöst, és Európában minket érintett ez a legjobban. Emiatt a csonthéjas gyümölcsök termésátlaga jóval kevesebb lesz a szokásosnál, míg a kontinens többi országában átlagos hozamok várhatók.

A fagykár kiegészült az áprilisi-májusi aszállyal, majd az elmúlt hetekben bekövetkezett a másik véglet: a sokéves átlagos csapadékmennyiség többszöröse érkezett. A rendkívül kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére attól nem kell tartani, hogy nem lesz gyümölcs a boltokban. Importból biztosan ki lehet elégíteni a keresletet, ez figyelhető meg most az őszibarack terén. Idehaza a korai barackfajtákat érte súlyos károsodás, de az importált termények a drágulást is ellensúlyozzák.

Ami az almát illeti, már tavaly is drága volt, mert gondok adódtak idehaza. Viszont jó termés ígérkezik belőle Lengyelországban, így Ledó azt sem tartja kizártnak, hogy az őszi szezonban alacsonyabb lesz az étkezési alma ára. Ez nem annyira jellemző a nagyobb távolságra nehezen szállítható cseresznyére, nem véletlen, hogy a termés 80–90 százaléka általában belföldi piacra kerül. A gyümölcsnek ugyan most még éppen tart a szezonja, de mindannyian tapasztalhatjuk, hogy kevesebb van belőle a szokásosnál. Az ára viszont elég hullámzó, a vásárcsarnokokban kilónként 600 forinttól 2400 forintig terjed.

A kajszibarack kiesése elsősorban a feldolgozóipar számára okoz majd nehézséget, mivel nem tud vagy csak drágán képes alapanyagot vásárolni. Ebből következik, hogy barackpálinkából is kevesebb lesz idén – jósolta a szakértő.

Ami a görögdinnyét illeti, a viszontagságos időjárás miatt a szezon ideje későbbre várható, mint korábban, így nagy tömegben a magyar áru a héttől jelenik meg a boltokban, és remélhetőleg augusztus végéig lesz belőle elég. Most még görög, spanyol és olasz dinnyét lehet kapni, de ezek kifutnak. Magyar dinnyében tehát nem lesz hiány, az eladási kilátásokat azonban nagymértékben befolyásolja az időjárás, hiszen ez olyan termék, mint a sör: ha jó idő van, bármennyi elfogy belőle – tette hozzá.

A zöldségeknél most nem kell nagy bajokra számítani, mivel ezek nagyobb része üvegházakból, fóliasátrakból származik, ami biztosítja, hogy kiegyenlített legyen a termés. Ez jellemző a paradicsomra, a paprikára és az uborkára, ezek nem is drágultak tavalyhoz képest, sőt, néha csökkentek is az árak, mert a koronavírus miatt a vásárlóerő is gyengült. A tárolható hagymafélék és gyökérzöldségek árszintje egyelőre a tavalyi körül mozog, de őszig még sokminden történhet. Egyelőre azonban a szántóföldi zöldségnövények egy jó átlagos évet mutatnak – mondta Ledó Ferenc.

Fontos változás még, hogy július 15-étől a nem előrecsomagolt gyümölcsöknél és zöldségeknél kötelező lesz feltüntetni a boltokban, hogy milyen országból származnak. Ha a származási ország Magyarország, akkor ezt egy legalább 3 × 5 centiméteres magyar zászlóval is jelezni kell majd, kivéve a termelői piacokon. Az új szabályozás összhangban van az Európai Bizottság 2011-es rendeletével. Ennek értelmében a származási országra vonatkozó szöveges információt fizikai vagy elektronikus hordozón jól látható módon, termékenként egymástól elkülöníthetően kell feltüntetni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/27. számában jelent meg július 3-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 27. számban? Itt megnézheti!