Az inflációs adat és a dollár erősödése nem tett jót a forintnak – ismét gyengül

Az inflációs adat és a dollár erősödése nem tett jót a forintnak – ismét gyengül

Húszezer forintosok (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába a jegybank és a kormány csütörtöki együttes fellépése a forint védelmében, annak hatása csak időleges volt. A dollár brutális erősödése, valamint a péntek reggel közölt inflációs adatok hatására ismét gyengülésnek indult a forint. A reggeli 403 forintos euróárfolyam háromnegyed tízre már 407-es szint közelébe emelkedett. 

Elemzők arról beszélnek, hogy a csütörtöki együttes fellépés ugyan segített valamelyest, azonban nem tudni, a kormány bejelentésére mit reagál majd az Európai Bizottság. Az sem kifejezetten jó hír hazánknak, hogy az Európai Parlament köti az ebet a karóhoz, és ragaszkodik hozzá, hogy Magyarország és Lengyelország egészen addig ne kapjon egyetlen fillér támogatást sem, amíg 100 százalékban nem teljesíti a Bizottság elvárásait.

Ismert, hogy csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank 200 bázisponttal, azaz jelentősen emelte a kamatot, a kormány bejelentése szerint pedig elhárulni látszanak az akadályok az uniós támogatásokról szóló megállapodás elől. Ennek hatására a 415 forint körüli euróárfolyam egészen a 402 forintos szintig gyengült, majd péntek reggel 403 forintról indult a jegyzés.

Címkék: forintárfolyam, forint