Az MKB Bank veszi át a Sberbank hitelportfólióját

Az MKB Bank veszi át a Sberbank hitelportfólióját

A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról – közölte a társaság csütörtökön.

Az MTI által idézett közlemény szerint a tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és 3000 vállalati ügyfél kerül a bankhoz. (Az MKB lakossági ügyfeleinek száma 377,9 ezer volt 2022 első negyedévének végén.)

Tájékoztatásuk alapján az MKB Bank nyerte el a Pénzügyi Stabilitási és Nonprofit Kft. által a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország hitelállományának átvételére kiírt pályázatot.

„Jelentős méretű és kiváló minőségű, stabil portfólió kerül az MKB Bankhoz, amivel komoly bővülést tudunk elérni a stratégiánk szempontjából meghatározó szegmensekben. Tőkeerőnknek és integrációs képességünknek, valamint kiterjedt fiókhálózatunknak és minden igényt lefedő termék- és szolgáltatáscsomagunknak köszönhetően az érintett ügyfeleket a legmagasabb színvonalú kiszolgálásban fogjuk részesíteni” – idézi a közlemény Barna Zsoltot, a Magyar Bankholding és az MKB Bank elnök-vezérigazgatóját.

A megállapodást az MKB Bank és a Sberbank Magyarország, a Sberbank Europe AG végelszámolás alá került leányvállalata végelszámolója írták alá.
A Sberbank korábbi magyarországi ügyfeleinek egyelőre nincs ügyintézéssel kapcsolatos teendőjük, az MKB Bank a tranzakció zárását követően, előreláthatólag két hónap múlva, felkeresi őket a hiteltörlesztéssel kapcsolatban – áll a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét, és elrendelte a végelszámolását. A Sberbank Magyarország Zrt. 65 158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítás kifizetését biztosította az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Az OBA által nem biztosított – 100 ezer euró feletti – kategóriába tartozó betétrészre a végelszámolási eljárásban lehetett hitelezői igénybejelentést tenni. Ez utóbbi kifizetésekre mintegy ezer, döntően vállalkozói ügyfél tarthat igényt.

 



Címkék: MKB Bank, Sberbank