Az MNB ismét büntetést szabott ki a Raiffeisenre

Az MNB ismét büntetést szabott ki a Raiffeisenre

Raiffeisen Bank (Forrás Raiffeisen Bank/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmincnégymilliós bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra a a Magyar Nemzeti Bank (MNB), miután két hiánypótlási felszólítás ellenére sem javították ki egyes informatikai, work-out és betétbiztosítási hiányosságaikat. A banknak erre egy éve lett volna, mégsem pótolta a dolgot.

Az MNB 2019-ben kezdett átfogó vizsgálatot a Raiffeisennél, ennek nyomán pedig egy évvel később több kötelezés teljesítését írta elő. Negyvenhárom milliós bírság megfizetését is kiszabták akkor, továbbá 2021. március 31-ei teljesítést írtak elő, hiába. A jegybank később sem tudott meggyőződni arról, hogy a hitelintézet kijavította-e az említett hibákat, ezért annak pótlólagos igazolását az elmúlt két évben kétszer is kérte.

A jegybank most idei, illetve 2023. első félévi teljesítési határidőt tűzött ki, illetve ismételten bírságot szabott ki. Ennek megállapításakor súlyosbító körülmény volt, hogy a Raiffeisein a korábbi kötelezések negyedét huzamos időn át nem teljesítette maradéktalanul, vagy nem igazolta azt. Enyhítő körülményként számolták el, hogy a szabályszegéseknek nem volt hatásuk a pénzpiaci szereplőkre, valamint a banki ügyfelekre.