Az Orbán-kormány szerint a munkaadók és a szakszervezetek egyezkedjenek a rabszolgatörvényről

Az Orbán-kormány szerint a munkaadók és a szakszervezetek egyezkedjenek  a rabszolgatörvényről

Tüntetők mobiltelefonjaikkal a Lánchídon (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány válaszolt a szakszervezeti sztrájkelőkészítő bizottság által múlt kedden átadott négypontos követelésre. A választ a Magyar Idők közölte hétfőn.

A kormánylap szerint Varga Mihály pénzügyminiszter kijelentette, a túlóratörvénnyel kapcsolatos kérdéseket a munkaadóknak és a szakszervezeteknek kell megvitatniuk. Az Orbán-kormány nem fog semmilyen tárgyalódelegációt felállítani, maximum majd arra lesz hajlandó, hogy amennyiben a cégek és a dolgozók – illetve az érdekeiket képviselő szakszervezetek – megegyeznek egymással, akkor, ha azt kérik az érdekeltek, megvizsgálják a javaslataikat. Egyébként a kormány egyértelmű álláspontja az, hogy minden felmerülő kérdést a szociális párbeszéd intézményi keretei között kell megvitatniuk a munkaadói és a szakszervezeti oldal képviselőinek.

A lap szerint Varga Mihály úgy véli, a munkaidőre vonatkozó módosítások megfelelnek az Európai Unió irányelveinek, célja pedig, hogy a munkavállaló megfelelő garanciák mellett lehetőséget kapjon további munkavégzésre, ezzel pedig magasabb jövedelem elérésére, és hozzátette: a kormány továbbra is nyitott a tárgyalásra a szociális partnerekkel, az erre a célra létrehozott érdekegyeztető fórumok keretében.

Elég kreatívak leszünk - mondják a szakszervezetek | Magyar Hang

Már elkezdték a munkahelyeken annak felmérését, hogy a dolgozók hány százaléka lenne hajlandó részt venni egy általános sztrájkban.

Mindössze ennyi a kormány reakciója az ellenzékkel közösen demonstráló szakszervezetek négypontos, dolgozókat érintő követeléseire, amiben a munka törvénykönyvének túlórára vonatkozó új szabályainak visszavonását, a sztrájkjog felülvizsgálatát, a bérekkel és nyugdíjakkal kapcsolatos kérdéseket emelték ki.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a január 5-i tüntetésen ultimátumot adott a kormánynak, amennyiben nem tárgyalnak, országszerte blokádok, általános sztrájkok jöhetnek.

Azt a sztrájktörvény mondja ki, hogy amennyiben a követelésben érintett munkáltató nem határozható meg, úgy a kormánynak öt napon belül kell kijelölnie az egyeztető eljárásban részt vevő képviselőjét.

Cáfolja Orbán Viktor szavait a szakszervezeti vezető | Magyar Hang

Bizony a munkaidőkeretben foglalkoztatottaknak csak az időszak végén számolják el az esetleges pluszóráit, hiába állítja ennek ellenkezőjét a miniszterelnök.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, a sztrájkelőkészítő bizottság egyik tagja, ugyanakkor már a benyújtás előtt biztos volt benne, hogy a kabinet le fogja söpörni a követeléseiket. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) sztrájkbizottsága már meg is alakult annak érdekében, hogy a sztrájktörvény keretei között kényszeríthessék egyeztetésre a kormányt. Szűcs Tamás elnök a Népszavának elmondta: a cél továbbra is az, hogy egy közös szakszervezeti sztrájkbizottság jöjjön létre, így várják a többi érdekvédelmi szervezet sztrájkbizottságainak megalakulását.