Az orosz franchise-partner megtagadta az oroszországi Burger King éttermek bezárását

Az orosz franchise-partner megtagadta az oroszországi Burger King éttermek bezárását

Az első orosz Burger King nyitása 2010-ben (Fotó: burgerking.ru)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Burger King étteremlánc – több száz egyéb multinacionális vállalathoz hasonlóan fel akarta függeszteni a működését Oroszországban, az Ukrajna elleni agresszió szankciójaként. Ez azonban nehézkes (ha nem lehetetlen), ugyanis az országban 800 Burger King éttermet nem közvetlenül az anyacég, hanem egy orosz franchise-cég üzemeltet, ami pedig nem hajlandó bezárni.

A Restaurant Brands International (RBI) cég által üzemeltetett Burker King gyorsétteremlánc Oroszországban az Alekszandr Kolobov nagyvállalkozó tulajdonában lévő véggel közösen üzemelteti az ottani egységeket. Az RBI mindössze az oroszországi lánc 15 százalékos tulajdonjogát birtokolja, a napi működtetés pedig teljes egészében Kolobov cégének reszortja.

Az RBI közleménye szerint, bár ők azonnal be akarták záratni az éttermeket, ez az üzleti konstrukció miatt nem megy egyik napról a másikra. Kolobov megtagadta ugyanis az éttermek bezárását.

Az RBI szerint most bonyolult jogi eljárás, valószínűleg pereskedés következik, ugyanis a Kolobovval kötött szerződésből nincs lehetőségük egyoldalúan kiszállni. Persze, az oroszországi lánc vállalati támogatását megszűntették, és így az ellátási lánc is elakadhat, de még ez sem jelenti feltétlenül azt, hogy az orosz Burger Kingekből egyszer csak kifogy a húspogácsa. Ez a szerződés részleteitől és az engedélyezett alvállalkozók körétől függ (már ha feltételezzük, hogy Oroszországban a jelenlegi helyzetben ilyen apróságokat is figyelembe vesznek).

A Burger King legnagyobb vetélytársa, a McDonald's sokkal könnyebben tudott távozni az országból, hiszen ők az oroszországi lánc 80 százalékos tulajdonosai, vagyis döntési pozícióban voltak.