Az orosz olajimport betiltását vizsgálja az Egyesült Államok

Az orosz olajimport betiltását vizsgálja az Egyesült Államok

Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: Antony Blinken Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Washington aktív tárgyalásokat folytat európai partnereivel az Oroszországból származó kőolajimport tilalmáról, írja a Financial Times-ra hivatkozva a Portfolió.

Blinken az NBC-nek mondta el, hogy beszélt Joe Biden amerikai elnökkel és a kabinettel egy ilyen lépésről. „Jelenleg aktív tárgyalásokat folytatunk európai partnereinkkel arról, hogy betiltsuk az orosz olaj behozatalát országainkba, miközben természetesen fenntartjuk a folyamatos globális olajellátást” – mondta Blinken.

Az USA összehangolt választ szeretne partnereivel, de Blinken hozzátette: „Nem zárom ki, hogy így vagy úgy, de lépéseket teszünk, függetlenül attól, hogy mit tesznek.”

Blinken szerint ezzel súlyos csapást mérnek Oroszországra, de elemzők figyelmeztetnek, az orosz olajra vonatkozó korlátozások súlyos következményekkel járhat a világgazdaságra nézve. Ez egyben fordulatot jelentene a Fehér Ház részéről, amely eddig elutasította az orosz olajimport betiltására irányuló kétpárti felhívásokat, mondván, hogy az embargó korlátozná a globális kínálatot és növelné a fogyasztói árakat. Blinken állítja, hogy olyan terven dolgoznak, amely nem akadályozná azt, hogy megfelelő mennyiségű olaj álljon rendelkezésre a világpiacokon. 

Brit tisztviselők sem zárják ki az orosz olajimport teljes betiltását, bár ezt drasztikus lépésnek nevezték. 

Idehaza az Orbán-kormány központi politikája az olcsó orosz energiaforrásokon alapul, és folyamatosan azt kommunikálja, hogy a rezsicsökkentésből nem engednek.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!