Az OTP leánybankja is tiltólistára került Oroszországban

Az OTP leánybankja is tiltólistára került Oroszországban

Az OTP Bank Nyrt. Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankjának logója a főváros V. kerületében a Nádor utcában lévő bankfiók homlokzatán. A bank Közép- és Kelet-Európában közel 1500 bankfiókot működtet, kilenc országban több mint 13 millió ügyfelet kiszolgálva.
(Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyvenöt, részben külföldi tulajdonú bankot helyezett tiltólistára Vlagyimir Putyin, ezek között van az OTP orosz leánybankja is. A döntés az MTI szemléje szerint ideiglenes, ez alatt tilos lesz az érintett pénzintézeteknek tranzakciókat végrehajtani.

Az OTP-leánybank mellett olyanok szerepelnek a listán, mint az American Express Bank, a Western Union DP Vosztok, a Goldman Sachs, a J. P. Morgan Bank International, az Intesa, a Credit Suisse, a Raiffeisen, a Citibank, az UniCredit Bank, az Ozone Bank és a Yandex Bank.

Az intézkedések december 31-ig vannak érvényben, mentességet kapni csak az elnök rendkívüli engedélyével lehet.

Augusztusban adtak ki rendeletet az év végéig bevezetendő különleges gazdasági intézkedésekről. Ezek részei különböző államokkal és nemzetközi szervezetekkel szembeni döntések azok „barátságtalan lépései” következtében. A bankoknál a tiltás az alaptőkéjükhöz tartozó részvényekkel, valamint részesedésekkel való tranzakciókra vonatkozik.

Az OTP márciusban közölte még, hogy az orosz leánybank működését alárendeli a nemzetközi szankciós előírásoknak, és fokozatosan leépítik a vállalati hitelportfóliót. Nem fektetnek orosz állampapírokba, azok forgalmazását a teljes nemzetközi OTP Csoportban felfüggesztik, és finanszírozást sem nyújtanak az oroszországi leánybank számára.