Az otthonfelújítási programmal kapcsolatos újabb kérdésekre válaszolt Novák Katalin

Az otthonfelújítási programmal kapcsolatos újabb kérdésekre válaszolt Novák Katalin

A családokért felelős tárcanélküli miniszter, Novák Katalin a 2021. január elsejei Facebook-videójában (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novák Katalin a Facebook-oldalán megosztott videóban elmondta, ha a szülőknek egyáltalán nincs bejegyzett tulajdona, azonban a gyermekeknek van százszázalékos tulajdonjoga a felújítandó ingatlanban, akkor is igénybe vehető a támogatás, feltéve, ha kiskorú gyermekekről van szó. A családokért felelős tárca nélküli miniszter hozzátette: az az előírás, hogy a kiskorú gyermekeknek és a szülőknek legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.

A tárcavezető ismertetése szerint ha például új kémény vagy kerítés épül, akkor a bontás és a szállítás költségeire is elszámolható a támogatás. Beszámolt arról is, hogy konyhabútor részének cseréjére is igényelhető a támogatás. A konyhabútorcsere anyagköltsége és vállalkozói díja is szerepelhet a számlán. „A főszabály szerint a beépített konyhagépekre igényelhető a felújítási támogatás, a nem beépített, különálló eszközökre nem” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Novák Katalin tájékoztatása szerint a Magyar Államkincstár 180 napig ellenőrizheti a támogatás felhasználását, ha az igénylők ennél korábban eladják az érintett ingatant, akkor azért „őket nem fogja semmilyen retorzió érni”.