Az ukrán vállalkozók szerint télre véget ér a háború

Az ukrán vállalkozók szerint télre véget ér a háború

Ukrajnai háború - ukrán zászló egy harkivi iskola romjain (Fotó: Marienko Andrii / UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán vállalkozók 49 százaléka úgy véli, hogy a háború aktív szakasza lezárul a tél beköszöntével – derül ki a Gradus közvéleménykutató felméréséből, amit a Forbes ukrajnai kiadása nyomán a hvg.hu is ismertetett. A megkérdezettek 33 százalékának viszont az a véleménye, hogy az ellenségeskedések 2023 végéig, sőt még tovább is eltarthatnak. A háború érzékenyen érintette az ukrajnai vállalkozásokat, a 104 megkérdezettnek csak a 22 százaléka mondta, hogy minden úgy működik, mint azelőtt. A vállalkozásoknak mintegy a fele csak részlegesen tud működni, míg 19 százalékuk teljes egészében leállt.

A vállalkozások túlnyomó többsége már költözött Ukrajnán belül a háború alatt, 11 százalékuk külföldre tette át székhelyét – ezek többsége valamelyik EU országba, Lengyelországba, Németországba, Észtországba vagy Bulgáriába.

Ugyan az EU-ban megjelenő ukrán cégeknek nem kevés akadállyal kell megküzdeniük, kezdve az eltérő jogszabályoktól, a nyelvi akadályokon át és a komoly konkurenciát jelentő európai vállalkozásokig, ám a válaszadók 83 százaléka úgy gondolja, hogy sikerrel venné fel a versenyt az európai piac szereplőivel.