Bajban a Daimler és a BMW: veszélyben a magyarországi beruházások

Bajban a Daimler és a BMW: veszélyben a magyarországi beruházások

Képünk illusztráció (Fotó: bmw.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gondok lehetnek a BMW és a Daimler tervezett magyarországi beruházásaival – olvasható a Handelsblatt vasárnapi cikkében. A mértékadó német üzleti lap írása szerint a két vezető autógyártó megszorításokra kényszerülhet, amelynek első számú elszenvedője Magyarország lehet.

A BMW tavaly nyáron, a debreceni gyárépítés bejelentésekor a globális kereslet növekedésével indokolta a beruházást, mostanra azonban változott a helyzet. Az azóta eltelt háromnegyed év alatt két profitvárakozási jelentés is napvilágot látott, az autók értékesítése pedig csökkenő tendenciát mutat. Így a lap belső körökből származó információi szerint csak az a biztos, hogy idén lerakják a debreceni üzem alapkövét, a jövőről semmit nem tudni. A hírek szerint intenzív tárgyalások folynak a tervezett gyár jövőjéről.

Oliver Zipse termelési igazgató reménykedik az alacsony költségkörnyezetbe tervezett gyár felépítésében, ezzel szemben Nicolas Peter pénzügyi igazgató szerint már jelenleg is feszült a vállalatcsoport pénzügyi helyzete, és egyre nagyobb veszélyt jelentenek a vállalat profitkilátásaira a kiépülőben lévő túlzott kapacitások. A kereskedelmi háború miatti esetleges amerikai büntetővámok miatt a BMW átgondolja az USA-ba irányuló exportot, azaz piacvesztéssel számol. Ebben az esetben pedig a tervezett magyarországi gyár csak súlyosbítaná a túlkapacitások miatti nehézségeket.

Amíg a BMW-nél még vacillálnak a magyarországi beruházással kapcsolatosan, addig a Daimler már döntött is. A Handelsblatt információi szerint a tervbe vett kecskeméti kapacitásbővítést legalább egy évvel elhalasztották. Annál is aggasztóbb számunkra a Mercedes-gyár bővítésének halasztása, mert Full Flex üzemet terveztek, vagyis a legkorszerűbb technológiát használták volna, ahol a legkülönbözőbb típusok, így a kompakt modellek, a szedánok, az elektromos autók, az első- és hátsókerék-meghajtású modellek folyamatosan és egymás mellett jöhetnének le a gyártósorról.

Nem vásárolnak a kínaiak, bajban az autóipar | Magyar Hang

Az utóbbi hónapokban több magyarországi autóipari beszállító is létszámleépítésbe kezdett. Úgy tűnik, Magyarország is megérzi, hogy a német gazdaság bajban van. Már a múlt év második felétől jöttek a hírek a német gazdaság lassulásáról, az autóipar problémáiról. A német autóipari vállalatok szakmai képviselete, a VDA (Verband der Automobilindustrie) számításai szerint a német autóipar termelése az idén öt százalékkal, 4,8 millióra csökkenhet.

Az egymilliárd euró értékű magyarországi beruházás halasztása azért is logikus döntés, mert Daimler személygépkocsi értékesítésének átlagos haszonkulcsa kilenc százalékról hat százalékra esett. Ugyanakkor a néhány évvel ezelőtti 8 milliárd euróról 14 milliárd euróra emelkedett a vállalatcsoportnál a kutatás-fejlesztésre költött összeg. Most az elektromos és önvezető autók fejlesztése áll a figyelem középpontjában, amire az európai szabályozás, illetve a vetélytársak kényszerítik a céget, így jelentősen hátrébb sorolódtak az olyan beruházások, mint a tervezett kecskeméti gyárbővítés.