Bánki Erik erdélyi üzlete: a több milliárdos projekt bebukott, de ő nyert százmilliót

Bánki Erik erdélyi üzlete: a több milliárdos projekt bebukott, de ő nyert százmilliót

Bánki Erik 2018. márciusában egy mezőcsáti kampányrendezvényen (Fotó: Facebook/Tállai András)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Milliárdos beruházást ígért Erdélyben, több mint száz hektár földet vásárolt, végül hatalmas tartozásokat halmozott fel a fideszes Bánki Erik, de ő százmilliót azért nyert – írja a 444-en megjelent cikkében a Direkt36, amely a romániai Rise Projecttel közösen tárta fel a fideszes képviselő több mint tíz évre visszanyúló, romániai üzleti ügyeit.

Bánki Erik, aki jelenleg a parlament gazdasági bizottságát vezeti, 2008-ban egy 70 millió eurós (akkoriban több mint 17 milliárd forintos) projekt megvalósítására tett ígéretet: a tervek szerint egy bioetanol gyár épült volna a magyar határtól nem messze, Nagyszalontán.

A tervezett beruházás megvalósításához Bánki – a tulajdonában lévő romániai cégeken keresztül – 2007 és 2010 között 114 hektárnyi földet és egy céget vásárolt Romániában, több mint 250 millió forint értékben.

Bánki a földek egy részét a nagyszalontai önkormányzat árverésein szerezte, amelyeken egyetlen vetélytársa az unokatestvére volt. „Ez egy nyílt verseny volt, mint egy közbeszerzés. Csak ott [az első aukción] tudtam meg személyesen, hogy az unokatestvérem is részt vesz. Én is meglepődtem ezen” – mondta Bánki a Direkt36-nak, de arra nem emlékezett, hogy részt vett egy második aukción is, ahol szintén az unokatestvére volt az egyetlen vetélytársa.

A földvásárlások eddig rejtve maradtak, mivel a képviselő az ingatlanokat nem tüntette fel a vagyonnyilatkozataiban. Magyarázata szerint azért, mert 
azokat nem magánszemélyként, hanem cégein keresztül birtokolta.

Igazmondó politikusokra épít a vagyonnyilatkozati rendszer | Magyar Hang

Mindaddig értelmetlen a politikusok vagyoni helyzetét nyilatkozataik alapján megítélni, amíg feledékenységre hivatkozva kimenthetik magukat bármilyen helyzetből.

Vagyonnyilatkozatából és a cégei nyilvános pénzügyi beszámolóiból az sem derül ki, miből fedezte a föld- és cégvásárlásokat. A befektetéseket megelőző években ugyanis romániai és magyar cégei veszteséget, vagy mindössze pármillió forintos nyereséget termeltek. Bánki a Direkt36-nak azt mondta, hogy a romániai cégei több vállalattól is kaptak kölcsönt a föld- és cégvásárlásokra, de a hitelező cégek nevére már nem emlékezett, és nem mutatott ezekről dokumentumokat sem.

A beruházás végül nem valósult meg, Bánki szerint a 2008-as gazdasági világválság miatt. A képviselő cégei a bedőlt projekt után 2,3 millió eurós (akkori árfolyamon több mint félmilliárd forintos) köztartozást halmoztak fel Romániában, majd felszámolás alá kerültek. Bánki romániai földjei azóta már nincsenek meg. Egy részükből a tartozásait fedezte úgy, hogy a földeket jóval magasabb áron számították be a törlesztésbe, mint amennyiért szerezte azokat. A maradékot pedig 309 ezer euróért (100,4 millió forintértért) értékesítette idén nyáron – több mint tízszer annyiért, mint amennyit állítása szerint a cége a vásárlások idején fizettet értük. A teljes sztorit elolvashatja a 444-en.

Bánki Erik érdekes pénzügyeivel a Magyar Nemzetben is foglalkoztunk már. Először az derült ki, hogy a fideszes képviselő úgy vett 2013-ban hetvenmillió forintért részvényeket, hogy szűk két évvel korábban feleennyije sem volt. Ezt követően átnéztük vagyonnyilatkozatait, melyekben egyik évről a másikra tízmilliók jelentek meg, majd tűntek el, és ami megmaradt, annak az eredete is erősen megkérdőjelezhető volt.

A gazdasági bizottság elnökeként jelentős szerepet vállalt Bánki a letelepedési kötvénybizniszben, de ő volt a lakástakarékok októberi kivégzésének végrehajtója is.