Bánki Erik el tudná képzelni, hogy az átlag alatt keresők ne fizessenek SZJA-t egy darabig

Bánki Erik el tudná képzelni, hogy az átlag alatt keresők ne fizessenek SZJA-t egy darabig

Bánki Erik 2018. márciusában egy mezőcsáti kampányrendezvényen (Fotó: Facebook/Tállai András)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hallott róla, hogy a kormány érdemben foglalkozott volna Domokos László javaslatával, amely a személyi jövedelemadó nulla százalékra történő csökkentéséről szólt – ezt mondta Bánki Erik az ATV Voks 2022 című műsorában. A fideszes politikus szerint a javaslat első hallásra ugyan hajmeresztőnek tűnhet, de a polgári kormány adópolitikájával – amely 2010 óta mind a társasági nyereségadó, mind az SZJA mértékét folyamatosan csökkenti – egy irányba mutat.

„Én bizottsági elnökként megfontolandónak tartanám, persze a költségvetési kihatásait meg kell nézni – hogy ha a koronavírus járványra való tekintettel, átmeneti időszakra, bizonyos bérszintig lehetővé tennénk azt, hogy ne kelljen személyi jövedelemadót fizetni” – jelentette ki a gazdasági bizottság fideszes elnöke. Ez nem többkulcsos adórendszer lenne, hanem egy adókedvezmény lehetőség, ami ráadásul időszakos dolog, hasonló kedvezmény, mint például jövő január 1-től a 25 év alattiak nulla százalékos SZJA-ja – tette hozzá.

Egyébként a jövő évre 5,5 százalékos gazdasági növekedés esetén belengetett, átlagbérre vonatkozó adóvisszatérítés is gyakorlatilag nulla százalékos adót jelent ezeknél a csoportoknál, igaz, visszamenőleg. A 25 éven aluliak pedig ténylegesen nem fizetnek SZJA-t 2022-től.

Domokos László eredeti javaslatát több közgazdász is értetlenül fogadta.