Bejelentették a rezsicsökkentés csökkentését, jön a lakossági piaci ár

Bejelentették a rezsicsökkentés csökkentését, jön a lakossági piaci ár

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos bejelenti a rezsicsökkentés megváltoztatásának részleteit Tusnádfürdőn 2022. július 21-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy ígérték, csütörtök reggel megjelentek a rezsicsökkentés-csökkentés részletei. Mint kiderült, mégsem egészen a lakossági piaci árat kell majd fizetni átlagfogyasztás felett sem. (Persze, már az is vitatott, mi számít valójában átlagfogyasztásnak.) Németh Szilárd be is vezetett rögtön egy új fogalmat, a lakossági piaci árét. 

Új fogalmat vezetett be Németh Szilárd a rezsicsökkentés csökkentéséről történő tájékoztatásában: a lakossági piaci árét. Eszerint tehát nem az úgynevezett teljes piaci árat kell majd megfizetni ezután sem a kormány által meghatározott átlagfogyasztás mértéke felett, hanem egy ennél alacsonyabb, de azért a rezsicsökkentett árnál jelentősen magasabb összeget. A politikus egyébként Tusványosról jelentkezett be, erről pedig a Portfolio számolt be.

A képviselő közlése szerint a gáz esetében az átlagfogyasztás 1729 köbméter/év, ez a már korábban is bejelentett havi 144 köbmétert jelenti. A rezsicsökkentett összeg az átlagfogyasztásig 102 Ft/m3, fölötte azonban már 747 Ft/m3. Ez több mint hétszerese a korábbi árnak. Németh Szilárd szerint egyébként a versenypiaci ár 1020 forint/köbméter.

Az áramnál az átlagfogyasztás 2523 kWh/év (havi 210), az ár pedig eddig a szintig 36 Ft/kWh. Az efölötti fogyasztásnál a most bevezetett lakossági piaci ár 70,1 Ft/kWh lesz, a valós piaci ár egyébként 268 forint lenne. Az éjszakai áramot illetően átlagfogyasztás alatt 23,1, fölötte pedig 62,9 Ft/kWh-ot kell fizetni. 

A rendelet nem érinti a hőszivattyúval rendelkező háztartásokat, az ő esetükben korlátlan fogyasztásig él a hőszivattyú működtetésének tarifája. Megtartják továbbá gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezményt. Háromgyermekes családnál az 1729 m3 emelkedik tovább 600 m3-rel, és minden további gyermek után újabb 300 m3-rel.

A rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely a magyar családokat védi az energiaválságtól, és a jövőben is fennmarad – jelentette ki a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos az MTI szerint sajtótájékoztatóján. Közölve továbbá, hogy bevezetnek egy új kedvezményt is az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára.

A részletek már meg is jelentek a Magyar Közlönyben, ezt ITT tudja böngészgetni.

Ebből kiderül, hogy a lakossági piaci ár nem számít majd hatósági árnak, azt december 31-től a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke határozhatja meg rendeletben a piaci árak és az egyetemes szolgáltatók energiabeszerzési költségeit tartalmazó adatok alapján. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Németh Szilárd által bejelentett árak akár még változhatnak is.

Ugyancsak a rendeletből derül ki az is, hogy fogyatékossággal élő személy által használt  eszközök energiafogyasztása után az érintett további kedvezményre jogosult. Ennek mértékét és igénylésének eljárásrendjét kormányrendelet határozza meg.