Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG Nyrt.

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG Nyrt.

A 4iG International Innivative IT Investment irodaháza a III. kerületi Montevideo utcában. (Fotó:
MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) – jelentette be a két társaság közös közleményben. Mint írták, a megállapodás célja, hogy a felek az állami és a magántőke egyesítésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs szolgáltató vállalatot hozzanak létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül – fogalmaztak.

A tőkepiaci társaság tulajdonába kerülő távközlési profillal működő társaságokat apportálja az állammal társaságba, vagyis az Antenna Hungária Zrt.-be. A folyamat lényege, hogy a tranzakcióval a Jászai Gellérthez kötődő 4iG többségi tulajdont szerezhet az Antenna Hungáriában.

Ezzel Magyarország egyik legnagyobb, és a közép-kelet-európai régió meghatározó távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalata jöhet létre a magyar állam és a 4iG Nyrt. stratégiai partnerségének köszönhetően. Mint írják, a felek a nemzeti távközlési vállalat profiljának megfelelő társaságok apportjáról várhatóan, az előzetes megállapodások véglegesítését, valamint az AH Zrt. átvilágítását, és 2021. október közepéig történő vagyonértékelését követően határoznak majd.

– A magyar állammal kötött stratégiai partneri megállapodás a hazai távközlési piac egyik jelentős gazdaságtörténeti momentuma, melynek eredményeként az állam és a magántőke együttműködésével rövid időn belül a közép-kelet-európai régió egyik meghatározó telekommunikációs holdingvállalatát hozzuk létre – emelte ki Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója.– Az Antenna Hungária többségi részesedésének megszerzése, illetve a két vállalat távközlési portfóliójának, szaktudásának és know-how-jának egyesítése hozzájárul majd a hazai távközlési szektor technológiai fejlődéséhez, illetve versenyképes és magas minőségű szolgáltatások biztosításához az üzleti és a lakossági szegmensben is – tette hozzá.

– A piacon tapasztalható konszolidációs folyamatok alapján meggyőződésünk, hogy a 4iG Nyrt.-vel közösen kialakított integrált távközlési vállalattal olyan meghatározó szereplő jöhet létre a hazai és akár a régiós távközlési piacon, amely szolgáltatásaival és infrastruktúrájával képes felvenni a versenyt nemzetközi és multinacionális vállalatokkal is – emelete ki Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Az Antenna Hungária által nyújtott lakossági és üzleti szolgáltatások tekintetében nagyon intenzív piaci versenyben küzdünk az ügyfelekért. Társaságunk számára a 4iG-vel való együttműködés kínálja a hosszútávú fejlődés és piaci sikeresség lehetőségét, valamint biztosítja, hogy a megnövelt szolgáltatási palettával szélesebb lakossági, üzleti és kormányzati igényeket is magas szinten szolgáljunk ki – mondta az elnök-vezérigazgató.

Antenna Hungária: az országos rádió- és tévécsatornák szolgáltatója

Az Antenna Hungária évtizedek óta meghatározó szereplője a hazai telekommunikációs szektornak. A vállalat az országos digitális földfelszíni televíziós- és analóg rádiós műsorterjesztés kizárólagos szolgáltatója Magyarországon. A társaság 25 százalékos tulajdonnal rendelkezik a magyarországi Telenorban (Telenor Magyarország és Telenor Real Estate, CETIN Hungary), a folyamatban lévő akvizíció lezárását követően pedig a tulajdonába kerül a kormányzati távközlési infrastruktúrával rendelkező, illetve azokat üzemeltető MVM NET Zrt. is. Az állami vállalat emellett jelentős szolgáltatásokkal van jelen a rendezvényszervezés műsorgyártás, műsorterjesztés, távközlés, műholdas kommunikáció, illetve a távközléshez kapcsolódó IT szolgáltatások területén.

Törtető 4iG

A 4iG Nyrt. magyarországi IT és ICT piac egyik legnagyobb szereplője, Magyarország tudásalapú, digitális gazdaságának egyik vezető vállalatcsoportja. Jászai Gellért pedig az állami informatikai közbeszerzések fontos alakja, aki korábban Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik vezetője volt.

A 4iG több mint 25 éve jelen van az iparági, és iparágfüggetlen innovatív technológiák területén, továbbá a cégcsoport a telekommunikáció, illetve műholdas kommunikáció terén is folyamatosan bővíti érdekeltségeit (CarpathiaSat, Hungaro DigiTel) és szolgáltatásait. A tőkepiaci társaság idén tavasszal az Antenna Hungáriával közös expanziós stratégiát, valamint jelentős magyarországi és nemzetközi akvizíciókat jelentett be, melyek sikeres lezárásával a 4iG rövid időn belül az informatika mellett a távközlési iparág egyik meghatározó szereplőjévé válhat. A 4iG távközlési és telekommunikációs portfoliójában az apport által érintett társaságok körét többek között a folyamatban lévő akvizíciók, továbbá az Antenna Hungária Zrt. vagyonértékelésének eredménye is meghatározza majd.

Címkék: NER, 4iG, Antenna Hungaria