Bezár a legendás Hauer Cukrászda is

Bezár a legendás Hauer Cukrászda is

Fotó: a Hauer Cukrászda Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bezár a Hauer Cukrászda és Kávéház, az ok a gazdasági környezet – adta hírül a cukrászda. Korábban más, Budapest belvárosában működő cukrászda is jelezte: lehúzza a rolót.

Szűkszavú közleményben, Facebook-oldalán tudatta a főváros legendás cukrászdája, a 19. századra visszanyúló múlttal rendelkező Hauer Cukrászda, hogy „a gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatásai miatt” már be is zárták az üzletet. Konkrét okként a megnövekedett energia-és alapanyagárakat, illetve a csökkenő turizmust és vendégszámot jelölték meg.

A Hauer Cukrászdától nem messze, szintén Budapest belvárosában található Budapest Cukrászdát augusztus végén zárták be ugyanezen okok miatt. Az üzlet 1957 óta üzemelt, 65 év működés után zárt be.

Júniusban pedig a hét és fél éve működő, Márk Szonja cukrászmester által alapított, a budai Millenáris mellett működő Édesem cukrászda zárt be. –Nagyon drága lett minden, én pedig nem akarom annyiért adni a tortákat, amennyiért már én magam sem venném meg – indokolta Márk Szonja a döntést

Van olyan cukrászda, amely a téli zárvatartást választotta, mint a szegedi Casablanca, amely a helyi sajtó értesülései szerint márciusig nem nyit ki.

Korábban többek között az ATV készített riportot arról: a cukrászok között egyre kevesebben vannak, akik ki tudják gazdálkodni a működési költségeiket áremelés nélkül, mert a sütemények alapanyagainak ára hirtelen szaladt a magasba, és a tejtermékek, a liszt, a cukor, a különféle ízesítők folyamatosan drágulnak. A fogyasztók számára pedig a sütemények már a luxus kiadások körébe kerültek. A Telex is kérdezett cukrászokat arról, miért olyan magas a sütemények ára.

A cukrászdák a koronavírus-járvány időszakát ugyanakkor sikeresebben vészelték át, mint a vendéglátóipar egésze. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke idén májusban a Portfóliónak azt nyilatkozta: a cukrászdák száma még emelkedett is 2019 és 2022 között, miközben a vendéglátóhelyeké összességében jelentősen csökkent: míg 2019-ben 51 ezer vendéglátóhely volt Magyarországon, addig 2021 végére a számuk 48 ezer alá csökkent. Főleg italüzletek és szórakozóhelyek zártak be, de sok étterem és büfé is lehúzta a rolót, Budapesten minden tizedik vendéglátóhely bezárt.