Biden és a republikánusok megegyeztek az adósságplafon újabb emeléséről

Biden és a republikánusok megegyeztek az adósságplafon újabb emeléséről

Joe Biden amerikai elnök (jobbra) és Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke a nemzeti imareggelin a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. február 2-án (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök és a washingtoni képviselőház republikánus többségének vezetője, Kevin McCarthy megegyeztek arról, hogy 31,4 ezer milliárd dollár emelik az Egyesült Államok adósságplafonját – jelentette a BBC. Az adósságplafon az amerikai kormány által felvehető hitelek összegének korlátja. Korábban ez a limit 2500 milliárd dollárral alacsonyabb volt. A folyamatos emelésre azért van szükség, mert amennyiben az amerikai szövetségi állam eléri a korlátot, akkor nem tudnak például fizetést utalni az állami alkalmazottaknak a hivatalokban dolgozóktól kezdve a tanárokig.

Az amerikai államkincstár korábban arra figyelmeztetett, hogy az országnak június 5-én elfogy a pénze a számlák kifizetésére, ha nem születik megállapodás. A brit közszolgálati adó beszámolója szerint a korábbi hírek arról szóltak, hogy az adósságplafon emeléséért cserébe a republikánusok kiadáscsökkentésre törekedtek olyan területeken, mint az oktatás és más szociális programok.

Az új megállapodás részleteit hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, de a BBC amerikai partnere, a CBS arról számolt be, hogy a nem védelmi célú kormányzati kiadások két évig változatlanok maradnak, majd 2025-ben 1 százalékkal emelkednek. Ez egyébként azt jelenti, ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, hogy Kevin McCarthynak és a republikánusoknak sikerült elérniük az egyik legérzékenyebb amerikai témának számító védelmi költségvetés „befagyasztását”.

A CBS jelentése szerint az egészségbiztosításban (Medicaid) nem történnének nagyobb változások. Hozzátették azt is, az nem világos, hogy pontosan hogyan változna az a kormányzati program, amely az alacsony vagy semmilyen jövedelemmel nem rendelkező emberek számára nyújt élelmiszervásárlási támogatást.

Közleményében Joe Biden hangsúlyozta: „A megállapodás kompromisszum, ami azt jelenti, hogy nem mindenki kapja meg, amit akar. Ez a kormányzás felelőssége.”

Most mind az elnöknek, mind a republikánus frakcióvezetőnek meg kell győznie a saját pártjuk kongresszusi tagjait arról, hogy az alku jó, mielőtt a jövő héten szavazásra terjesztenék be azt.

Az adósságplafon 2010-ben 14,3 ezer milliárd dollár volt. Az emelések miatt politikai csatározások következtében az állam működése többször is megbénult, legutóbb Donald Trump elnökség alatt volt galiba emiatt.