Biztonságban a váratlan helyzetekben? (x)

Biztonságban a váratlan helyzetekben? (x)

Fotó: Freepik

A Covid19 világjárvány felforgatta az egész világot. Hazánkban is óriási változásokat hozott, és megtanított minket arra, hogy érdemes minden helyzetre felkészülni. Mit tehetünk, ha biztonságban szeretnénk tudni a családunkat a váratlan helyzetekben? Létezik-e olyan biztosítás, amelyre számíthatunk ilyenkor is? Utánajártunk a hazai lehetőségeknek.

A koronavírus még jelen van közöttünk, ám szerencsére már jóval enyhébb formában. A kezdeti sokkoló változások után lassan hozzászoktunk a jelenlétéhez, és rutinszerűvé váltak az elővigyázatossági intézkedések. Mára már szinte természetes, hogy rendszeresen fertőtlenítjük a kezünket, korlátozzuk a fizikai kontaktusokat, és zárt terekben is ügyelünk egymás biztonságára.

Viszonylag gyorsan “felvettük tehát a kesztyűt”, azonban ne felejtsük el: a járvány és a vele járó változások alapjaiban rengették meg az életünket. Ma már mindenki tisztában van vele, hogy nem vészmadárkodás az, hogyha veszélyes helyzetekre is felkészülünk. Ahogy a pandémia végigsöpört a világon, ugyanúgy bármikor jöhet valamilyen hasonlóan sokkoló, váratlan jelenség.

Újabb járvány, klímaválságból fakadó természeti katasztrófák, háborúk, inflációs problémák – az utóbbi néhány évben bebizonyosodott: szinte bármi, még akár a legrosszabbnak gondolt forgatókönyv is megtörténhet.

De vajon fel lehet készülni a váratlan helyzetekre?

Ha családban élünk, gyerekeket nevelünk, vagy szeretteinkért vagyunk felelősek, mindannyiunkban felmerül a kérdés: ki fog róluk gondoskodni, ha velünk történik valami? Vajon mindent megtettünk annak érdekében, hogy biztosítsuk jövőjüket, megalapozzuk biztonságukat?

Nehéz kérdések ezek, amelyekre nem jön csípőből a válasz. Egy biztos: a félelmek, a szorongás, a megalapozatlan rémhírek csak még tovább rontják a helyzetet. A tiszta, racionális gondolkodás talán sosem volt annyira fontos, mint napjainkban.

Nézzük, mit is tehetünk!

Logikus döntés egy kockázati életbiztosítás elindítása. Így ha velünk baj történik, szeretteink nem kell anyagi problémákkal szembenézniük, hiszen a biztosító garantáltan fizet számukra. Itt felmerül a kérdés, hogy a vajon egy életbiztosítás lefedi-e az olyan váratlan helyzeteket, mint például a világjárvány, vagy egy háború?

A tény az, hogy a váratlan helyzeteket a biztosítók sem tudják előre, tehát a biztosítási szerződésben 2019-ben nem szerepelhetett a Covid19 világjárvány sem. De nézzük meg, hogyan reagált erre a piac.

A Covid19 vírus nem kizáró feltétel

Ahogy a lakosságot, úgy a biztosítókat is váratlanul érte a világjárvány. A társaságok történetében sosem történt még hasonló eset, de még csak elméleti forgatókönyv sem készült erre az eshetőségre. Ám mégis, szinte azonnali döntéssel reagáltak az eseményekre, és az ügyfeleknek kedvező döntést hoztak.

Mindebben nagy szerepet játszott hazai piacot lefedő Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), amely közleményben jelezte, hogy a koronavírus fertőzés nem tartozik a kizárások közé, azaz nem mentesíti a biztosítót a biztosítási díj kifizetése alól.

Mindez magától értetődő volt azon biztosítók esetén, amelyeknél a szerződési feltételek eleve nem tartalmaztak a járványhelyzetre vonatkozó kizárásokat, vagy a vírusfertőzés nem minősült kizáró oknak. Akadtak azonban olyan biztosítótársaságok is, amelyik esetén a járvány, mint jelenség kizáró oknak számított. Ezen esetekben azonban méltányossági okokból úgy döntöttek, hogy a jelen helyzetben ekkor is szolgáltatnak.

Mint látható, hogy a biztosítók rugalmasan reagáltak a helyzetre, és az ügyfelek számára kedvező döntést hoztak a pandémia esetén. Bízhatunk tehát abban, hogy hasonló váratlan helyzetekben is számíthatunk majd életbiztosításunkra.

Ne maradjunk egyedül a problémánkkal!

Amennyiben nem tudunk eligazodni az életbiztosítási termékek között, érdemes független szakértői segítség bevonásával döntést hozni.

Jó, ha tudjuk, hogy nemcsak tisztán kockázati, hanem kombinált életbiztosítás megkötésére is lehetőségünk van. Ezt azt jelenti, hogy különféle baleset- és egészségbiztosítási elemekkel kiegészíthetjük az életbiztosítást, így baleseti térítést és egészségbiztosítási fedezetet is nyújt a biztosítónk. És ez a Covid19 fertőzés miatti kórházi kezelésre is érvényes lehet.

A kockázati életbiztosítások mellett léteznek még megtakarításos életbiztosítások is – hazánkban ezek jellemzően nyugdíjcélú megtakarításos biztosítások. Ezeket a világjárvány miatti változások nagyban ugyan nem érintik, de a kockázati elemeikre ugyanazok a fent megfogalmazott irányelvek vonatkoznak, mintha tisztán kockázati biztosítási termékekről lenne szó.

A biztosítók enyhítenek – használjuk ki!

A fentiekből is látszik: a biztosítótársaságok szigorítás helyett épp ellenkezőleg, enyhítésekkel válaszoltak a koronavírus-járvány okozta kihívásokra. Erre utal a várakozási idő csökkentése is, amit számos vezető biztosító bevezetett.

Ez annak a – korábban jellemzően fél évig tartó időszaknak – a csökkentésére vonatkozik, amíg a szerződő fél a biztosítás megkötése után még nem minősül biztosítottnak. Ezzel a módosítással sokkal gyorsabban, akár már a szerződés megkötését követő 1-2 hónap elteltével biztonságban tudhatjuk a kedvezményezetteket.

Természetesen nem kell a legrosszabbra gondolni, nem jó az ördögöt a falra festeni, hiszen ahogy a legtöbb betegségből, úgy a koronavírus-fertőzésből is fel lehet gyógyulni. Ám a gyógyulás mikéntje már egyénenként nagyon eltérő lehet: van, akinek meg sem kottyan, és olyan is akad, aki hónapokra kiesik a munkából.

Erre az utóbbi helyzetre is kínáltak megoldásokat a biztosítási termékek – érdemes tájékozódni ez ügyben is, és összevetni a különféle lehetőségeket, hogy akár egy munkaképtelen időszakra is fel tudjunk készülni.