Brutálisan emelkedik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, hatalmas sorok a kutaknál

Brutálisan emelkedik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, hatalmas sorok a kutaknál

Sorok állnak a benzinkútnál Gödöllőn 2022. március 9-én (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

A szerdai rekorddöntés után pénteken ismét sosem látott mértékben emelkednek az üzemanyagárak: a Holtankoljak.hu-ra hivatkozva a Portfolio arról ír, hogy a benzin ára bruttó 46 forinttal, a gázolajé pedig 77-tel emelkedik. Mivel a nagykereskedőknek veszteséges az értékesítés, már most ellátási problémák vannak.

Ha nem lennének hatósági árak, akkor az üzemanyag átlagárak az alábbiak szerint alakulnának péntektől a benzinkutakon: 95-ös benzin 640 Ft/liter, a gázolaj: 717 Ft/liter. Szerdán a benzin nagykereskedelmi ára 41 forinttal, a gázolajé 60 forinttal drágul. Viszont mivel a kiskereskedelmi ár után a nagykereskedelmit is 480 forintban maximálta a kormány, a különbözetet a nagykereskedők kellene állják. A holtankoljak.hu szerda este elérhetetlenné vált, valószínűleg az extra érdeklődés miatt.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke már előző nap arról beszélt, hogy a következő hónapokban könnyen ellátási hiány alakulhat ki a magyar benzinkutakon. Szerinte valószínűtlen, hogy a nagykereskedők hajlandók lennének 80-100 forintos veszteséggel értékesíteni a benzint a kutaknak, ami pedig ellátási problémákhoz vezethet.

Sorok és hiány

Az egyre több helyről érkező szerdai tapasztalatok szerint már most problémák vannak. A Magyar Hang tudósítója azt jelentette szerda este, hogy Balmazújvárosban két benzinkút van, és egyiknél sincs semmilyen üzemanyag sem. A város felé tartva is mindenhol hosszú sorokat tapasztalt a kutak környékén.

Olvasónk jelezte, hogy Gyöngyösön kifogyott a dízel. Egy budagyöngyei Shell-kúton is hiány van, de ott csütörtökre ígértek utánpótlást. A mágocsi Makrom-Oil kút azt írta a Facebook-oldalán, hogy a Mol ötödik napja nem szállítja ki a megrendelt üzemanyagokat. „Így nem tudjuk biztosan, mikor kapjuk meg a lerendelt mennyiségeket. Jelenleg Extra 100 benzint tudunk kiszolgálni a készlet erejéig” – írták.

A Telex elért egy vállalkozót, aki egy-egy dabasi és ócsai magánkutat üzemeltet. Azt mondta, hogy két benzinkútjuk van, az egyik teljesen lefogyott, a másik (Ócsán) már csak 5 litert tud fejenként kiadni, hogy az autós még el tudjon menni a következő benzinkútig. Arra a kérdésre, hogy mi lehet a hiány az oka, az üzemeltető közölte: egyértelműen a maximált ár. A nagykereskedők, így az ÖMV és a Shell már nem hoz be üzemanyagot, mert nem éri meg nekik, a Mol pedig nem fogja bírni. Szerinte több száz magán benzinkút be fog zárni hétvégén. A Telex kereste a Molt, közleményt ígértek, illetve hogy Hernádi Zsolt az ATV-ben fog nyilatkozni este.

Szekszárdról is azt az információt kaptuk, hogy hosszú sorok voltak a kutaknál, ahogy Dabasról is például. Nap közben megírtuk, hogy az őriszentpéteri benzinkúton minden kifogyott és csak március 24-én lesz szállítás. A kút vezetője azt nyilatkozta, hogy ugyan van szerződésük a Mollal, azonban a tavalyi forgalomnak mindössze 20 százalékára van korlátozva a teljesítés. Ők már kifogytak. Az Úgytudjuk egy olvasója arról számolt be, hogy Körmenden csak egy helyen tudott üzemanyagot tankolni.

A Facebook-felhasználók sorra töltötték fel szerdán a képeket arról, hogy mekkora sorok és hiányok vannak a kutakon. A Telex gyűjtése szerint többek között az örkényi, táborfalvai, újhartyáni, mosonmagyaróvári kút is bezárt.

A Route86 Mosonudvar Benzinkút a Facebookon jelentette be, hogy elfogyott az üzemanyaguk és nem tudják, mikor kapnak. A benzinárstop bevezetése után elhíresült györkönyi benzinkút a Facebook-oldalán arról írt, hogy olyan emalieket kapott nap közben, hogy késik a szállítás, de nem kapta információt arról, hogy mennyit, de nekik még volt üzemanyaguk. 

Két napja írtunk arról, hogy a felcsúti stadion tövében 20 literben korlátozták a tankolható mennyiséget.

Az osztrák határszéli Jánossomorján február 25-én zárt be egy kis benzinkút. „Bennünket megfojt az üzemanyag árstop. Nem bírjuk finanszírozni azt, hogy drágábban vesszük az üzemanyagot, mint eladjuk, immár hetek óta. A kormány intézkedése felfoghatatlan és vállalhatatlan. Ami a legborzasztóbb, hogy nem tudni, meddig tart mindez… Mi megállunk. Talán csak rövid időre. Meglátjuk” – így búcsúztak közösségi oldalukon, írj a Telex.

Előre figyelmeztettek

A 24.hu-nak a Független Benzinkutak Szövetsége már kedden arról számolt be, hogy a kisebb üzemanyag-nagykereskedők egy része korlátozza, illetve megszüntette a kiszállítást a benzinkutakra, és kvázi a Mol tartja a frontot. Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője is arra  figyelmeztetett, hogy a nagykereskedelmi árstop miatt csak a Mol szállít biztosan a kutaknak, de a cég logisztikai kapacitása szűk keresztmetszet. Már hálózatos kutakon is volt a múlt hét végén átmeneti készlethiány, mert nem ért oda az alapanyag, vagy nem úgy teljesültek a megrendelések, ahogy azt várták – mondta. Mindannyian egyetértettek azzal, hogy a hosszú hétvégén is lehetnek ellátási gondok.

Amikor valaki fizet a benzinkútnál, a pénzének körülbelül fele az államkasszába vándorol. A legnagyobb tétel ebből az általános forgalmi adó – a világrekordot jelentő magyar áfa 27 százalékos. A jövedéki adó majdnem ugyanekkora tétel. Ebben nem százalékokat számolnak, hanem fix az adó nagysága: a benzin esetében 120, a gázolajnál 110,35 forint literenként. (Mivel az áfa még a jövedéki adóval megnövelt tételre rakódik rá, mondhatjuk, hogy az állam még az adót is adóztatja.) 

A Mol-kutaknál egyébként már március elején 100 literre mérsékelték az egyszerre tankolható mennyiséget.

Ha nem sikerül tető alá hozni az iráni atomalkut és nem indulnak meg az olajszállítások, az ukrán háború elhúzódik és marad az ársapka a jelenlegi szinten, akkor nem lesz olyan üzemanyag-nagykereskedő, aki kiszolgálja Magyarországot. Iráni olajjal azonban akár 90 dollár alá is csökkenhet a Brent árfolyama – ezt Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke mondta kedden a Napi.hu-nak.

FRISSÍTÉS

Olvasóink jelentették, hogy Gyöngyös egyes benzinkútain már nem lehet dízelolajat kapni. Érden, illetve a solymári Auchan-benzinkúton van benzin.