Bukta a Lánchíd Palota ügyét az Eximbank

Bukta a Lánchíd Palota ügyét az Eximbank

Lánchíd Palota (Fotó: Derzsi Elekes Andor/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kúrián is elbukta a Lánchíd Palota ügyét az állami Eximbank, derült ki a Hvg.hu cikkéből. A 2014-ben kötött bérleti szerződés miatt 2015-től pereskedtek, az Eximbank viszont 2017 óta nem fizetett, ezért jelentős késedelmi kamat is keletkezett. Az Eximbanknak, valamit a másodrendű felperes Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-nek (MEHIB) 1,9 millió forintos felülvizsgálati eljárási költséget is meg kell fizetnie.

A Kúria azt a 2020. szeptemberi bírósági döntést hagyta helyben, ami szerint a Lánchíd Palota bérletére kötött szerződés nem semmis és nem érvénytelen. Az Eximbank és a MEHIB így összesen több mint 800 millió forintot kell, hogy megfizessen.

Az állami bankkal szemben egy szintén nehézsúlyú játékos, a Nobilis Kristófhoz tartozó Döb-68 Zrt. sorakozott fel. Nobilis és az Eximbank 2013-ban állapodtak meg tíz évre a hétezer négyzetméteres, felújított épület bérbe adásáról. Négyzetméterenként hatezer forintot, akkori árfolyamon 20 eurót fizettek. Az Eximbank nem sokkal később pert indított, azt állítva, hogy a bérleti díj túl magas, így a szerződés a jó erkölcsbe ütközik. A bérleti díjakat 2017 második fele után nem is fizette már. Az állami bank azóta kiköltözött a műemlék palotából, bár azt előzőleg a saját igényei szerint alakította át.

A Döb-68 Zrt. tavaly márciusban el is adta a Lánchíd Palotát a Nemzetközi Beruházási Banknak (IIB). Ugyanebben a hónapban szavazta meg a parlament, hogy az intézmény teljes mentességet kap a magyar hatóságok ellenőrzése alól, adó- és járulékmentesség illeti meg, továbbá a vendégeik szabadon jöhetnek az országba. Az orosz irányítású bankkal szemben az Egyesült Államok, illetve több szakértő is azt a kritikát fogalmazta meg, miszerint akár az orosz titkosszolgálat trójai falovaként is működhet. Az IIB szerint viszont mindez nem állja meg a helyét.