Bulgária felülvizsgálhatja a Magyarországra irányuló gáztranzitot

Bulgária felülvizsgálhatja a Magyarországra irányuló gáztranzitot

Az orosz Gazprom cég logója a 16. Neftegas (Nyeftyegaz) olaj- és gázipari berendezések nemzetközi kiállításán és vásárán Moszkvában 2016. április 18-án. (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bulgária felülvizsgálhatja az orosz gáz Szerbiába és Magyarországra irányuló tranzitját is – írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva a The Guardian. Kiril Petkov bolgár miniszterelnök az orosz gázszállítás leállítására reagálva szerdán kijelentette, hogy az a jelenlegi szerződés súlyos megszegése, és zsarolásnak minősül. A Reuters jelentésében az áll, hogy Petkov szerint Bulgária épp felülvizsgálja a Gazprommal kötött összes szerződését, ide értve az orosz gáz Szerbiába és Magyarországba irányuló tranzitját is. A bolgár kormányfő szerint erre azért van szükség, mert „nem elfogadható az egyoldalú zsarolás”.

Ezt megelőzően viszont a The Guardian hírfolyama a szófiai székhelyű Novinite hírügynökségre hivatkozva idézte Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi minisztert, aki arról beszélt, nem jelent veszélyt sem Szerbiára, sem Magyarországra. A miniszter lojalitásáról biztosította a közeli államokat, mondván: „Bulgária nem Oroszország”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán kora reggel, a bolgár vezetők nyilatkozatait megelőzően, de a Gazprom Lengyelországba és Bulgáriába való szállításának felfüggesztését követően értékelte a helyzete Facebookra feltöltött videójában. Mint kifejtette, a Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik. – A Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3,5 milliárd köbméter, vagyis napi nagyjából 10 millió köbméter az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra – fogalmazott Szijjártó.