Coface: idén négy százalékos növekedés várható hazánkban

Coface: idén négy százalékos növekedés várható hazánkban

Recesszió és növekedés (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kína és az ázsiai országok többsége gyorsan talpra áll a koronavírus okozta sokkból, a fejlett országok bruttó hazai terméke (GDP) azonban idén nem éri el a válság előtti szintet – olvasható a Coface hitelbiztosító friss világgazdasági elemzésében. – A bruttó hazai termék globális növekedése 4,3 százalék körül várható, a világkereskedelem pedig 6,7 százalékkal bővülhet idén.

A hitelbiztosító várakozása szerint nőni fognak az országok közötti egyenlőtlenségek, emiatt arra lehet számítani, hogy több országban is egyre nagyobb lehet az elégedetlenség, gyakoriak lehetnek az emiatt kialakuló demonstrációk. A kormányzati támogatások ellenére jövőre növekedni fog a fizetésképtelenségi eljárások száma, Németországban 2019-hez képest 6 százalékkal, míg Spanyolországban 16 százalékkal.

 A magyar gazdaság idén ismét növekedési pályára állhat az egészségügyi helyzet javulásával enyhülő korlátozások eredményeként. Várhatóan emelkedni fog a lakosság fogyasztása és megtakarítási hajlandósága annak ellenére, hogy a magyar kormány által biztosított álláskeresési támogatás és a bértámogatás kevesebb segítséget nyújtott számukra, mint amennyit a többi európai országban kapott a lakosság.

A hitelbiztosító elemzői szerint Magyarországon a válságkezelés legfőbb eszköze a háztartások és a vállalkozások számára nyújtott hiteltörlesztési moratórium volt, azonban a bevétel nélkül maradt vállalkozások esetében ez csak részben oldotta meg a gondokat. A kevésbé szigorú korlátozások ellenére a válság jelentős hatással volt a magyar gazdaságra, annak nyitottsága, az autóipartól való függése és a turizmus, valamint a szállítmányozás zsugorodása miatt.

A Coface prognózisa szerint a magyar gazdaság négy százalékos növekedésre lehet képes idén. Ezt támogatja a világgazdaság bővülése, valamint a várhatóan gyorsan talpraálló autóipar, amelynek jelentős érdekeltségei vannak Magyarországon. Az elemzők egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy kettős hatás érvényesül a hazai befektetési piacon. Az egyik oldalon a magántőke lelkesedése mérsékeltebb lesz, részben mert a járvány miatt jelentős kapacitások maradtak kihasználatlanul, amelyek most ismét munkába állhatnak, részben pedig mert továbbra is bizonytalanok a kilátások. A másik oldalon viszont a kormányzati támogatások ösztönözni fogják a beruházásokat. Ebben az évben már nem lesz szükség extra kiadásokra, ezért az államháztartási hiány csökkenése várható.