Családi házba bejegyzett cég végzi a szemétügyi behajtást

Családi házba bejegyzett cég végzi a szemétügyi behajtást

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Családi házba jegyezték be, és nyilvánosan elérhető telefonszámát sem találni annak a kis nyírségi kft-nek, ami a szemétügyi behajtást végzi az egész országban – számolt be róla a 24.hu. A céget az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szerződtette arra, hogy vegye át az ügyfelek díjfizetési ügyét. A Pepp and Cars Kft.-nek az ún. Kukaholding által felhalmozott adósságokkal kell kezdenie valamit.

A tavaly év végén kiírt közbeszerzésen a Díjbeszedő Zrt.-vel közösen 7,6 milliárdos keretet elnyerő cég ugyanakkor mindössze négy főből áll. Ehhez képest a kukaholding számára 160 fős apparátus áll rendelkezésre, a káoszt mégsem tudta megoldani. A fizetési hajlandóság ugyanis a díjbeszedés két évvel ezelőtti központosítása miatt nagyot esett, és a számlázó szoftver sem túlzottan működött. Akadt, ahol például több mint egy évet késett a csekkek kiküldése. Az NHKV Zrt. idővel már azt sem tudta pontosan, hova ment ki a számla, és ki nem fizetett.

A kukaholding számlázási rendszerét több mint 700 millió forintból fejlesztették ki Garancsi István üzleti partnerei, de a befektetett összegek nem látszottak jól hasznosulni. Így külső partnerként a Díjbeszedő Holding zrt. nevű állami céget bízták meg, ahhoz viszont különös módon betársult a 2016-ban mindössze 19 milliós forgalmat bonyolító Pepp and Cars Kft. A cég eddig főleg élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozott. A szemétügyi behajtás végrehajtására a vállalkozás egész céghálót szervezett, alvállalkozókat hívott be, akik újabb alvállalkozókat szerződtettek. Végül a több százezer ügyfél személyes adatai és tartozásai a kft.-k, bt.-k, egyéni vállalkozások kezében kötöttek ki.

Hulladékkáosz: elérte a Fidesz Gémesi György lemondását - Magyar Hang

Látva a kialakult helyzetet, ismerve a politikai szándékokat döntött a lemondásáról.

A Pepp and Cars-nak honlapja sincs, a kukaholding által közzétett Adatkezelési Szabályzatban pedig nincs meg az a link, ahonnan az alvállalkozók listáját el lehetne érni. A megadott számon emellett egy olyan férfi jelentkezik be, akinek állítása szerint tíz éve nincs köze a céghez. Az alvállalkozók a 24.hu birtokába került levelezés szerint egyébként a NAV-ra való hivatkozással igyekeznek belátásra bírni az ügyfeleket. A 2012-es hulladéktörvény egyébként lehetővé tenné azt is, hogy a milliárdok beszedését az adóhatóságra bízzák. Viszont a nem fizetők pontos listájának híján erre a megoldásra nem támaszkodhattak.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala egyébként a napokban állapította meg, hogy az egész hulladékgazdálkodási rendszer problémákkal küzd, és senki nincs ösztönözve a jó gyakorlatok folytatására. A 33 oldalas dokumentumot a jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula jegyezte, aki szerint a hulladékgazdálkodásban a „szennyező fizet” elvének kellene érvényesülnie. A problémákat mutatja például, hogy a hulladéklerakási járulékot a hulladéktermelő helyett a közszolgáltató fizeti, miközben annak keletkezését nincs lehetősége mérsékelni. Emellett a környezetvédelmi szempontok sem épülnek be megfelelően a miniszteri szintű döntésekbe. Bándi jelentése szerint továbbá az NHKV Zrt. tényleges jogkövetkezmények nélkül végzi a tevékenységét.

A hulladékszállítási problémák bizottságának tagja, Balla György egyébként arról tájékoztatta a 24-et, hogy szóba sem került az NHKV megszüntetése. A fideszes képviselő szerint rendszerszintű változtatások nem szükségesek. Így a csökkentett rezsi emelése sem került szóba. Balla szerint a mostani helyzet egy lakásfelújításhoz hasonlít, amikor az éppen aktuális állapotok csúnyának tűnhetnek, de azok egy „szép állapot” előfeltételei.